Joyzine.se


Recension - Skiva

Hanna Turi
Some Old Tapes, 2011
Skivbolag: Peace & Love Artists
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2011-01-26
Hemsida: myspace.com/hannaturi

2008 utsågs den här skönsjungande tjejen till bästa singer/songwriter i den stora musiktävlingen Musik Direkt. Nu vet jag i och för sig inte alls hur hon lät då, men att döma av debutalbumet ”Some Old Tapes” vet jag inte om jag skulle vilja kalla Hanna Turi för en singer/songwriter. I alla fall inte för urtypen av en sådan.

Hennes uttryck är nämligen mer dramatiskt och svulstigt än vad som oftast förknippas med genren och någon stålsträngad gitarr är det svårt att hitta. Istället sjunger Hanna Turi över stillsamt så väl som mustigt pianokomp och skapar på så sätt snabbt en påträngande stämning. Klart att de där trubadurdragen finns där någonstans i botten, men just likt Maia Hirasawa är det lite för billigt att bara rama in henne med en enkel beskrivning.

Sångrösten är vacker och arrangemangen tillräckligt sparsmakade för att den ska hamna i fokus. Renodlade ballader delar utrymme med tjusiga upptempobitar så som Before The Snow. Det finns en spänning, framförallt i de lite snabbare låtarna, som känns igen från artister som fått genomslag i kommersiell radio, men som sparat sina finaste alster till de undangömda skivorna. Sådan potential tycker jag mig skymta även hos den här tjejen.

Vill man gräva djupt i referenskartongen kan man dessutom klistra ett Regina Spector-sigill på de lugnare bitarna och just likt världsstjärnan har Hanna Turi tyvärr en tendens att bli lite slätstruken i de bitar som inte är regelrätta hitar. Det innebär att 14 låtar på debutskivan är åtminstone fyra för många även om jag i grund och botten tycker att det är en riktigt fin skiva.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner