Joyzine.se


Recension - Skiva

Skuggpoeten
S/t, 2010
Skivbolag: Wax Cabinet Productions
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2010-12-21
Hemsida: myspace.com/skuggpoeten

Det är nästan alltid intressant med förutsättningslöst kulturskapande. När Esmeralda Moberg försiktigt hörde sig för hos Embee (Looptroop Rockers) om denne möjligtvis behövde sånghjälp på någon låt någon gång skickade han över en dikt från en samling som hans far givit ut. Moberg gjorde en demo och så var arbetet igång.

Baserat på dikter från ”Dikter från världens mitt med omnejd” av Roger Bergkvist (tillika Embees far) började Embee och Esmeralda jobba, utan att någonsin ha träffats i verkliga livet. Musik- och sångförslag regnade fram och tillbaka mellan deras respektive mailboxar och diktförfattaren själv fick inte ta del av någonting förrän det fanns en hel hög med material att presentera.

I ett fall som det här är det oftast processen i sig som är det givande, men jag måste säga att resultatet Skuggpoeten är riktigt intressant. Med Embees intrikata electronica i botten mixas spår av folkmusik in och Esmeralda Moberg sjunger som en älva. Det blir ofrånkomligt lite skogsromantiskt och för att ha uppstått ur en så annorlunda process låter det faktiskt riktigt genomtänkt och målinriktat.

Skuggpoeten är ett projekt att plocka fram när det vankas avkoppling. Som enskilda spår är det möjligt att de här låtarna (dikterna?) inte riktigt klarar att stå på egna ben, men som en helhet är det en behaglig skiva. Kul att ett projekt som detta inte bara är intressant på papperet utan att det som kommer ut i realiteten faktiskt också är njutbart.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner