Joyzine.se


Krönika

Årets bästa skivor 2010 enligt Nina Torbacke

Under december, hela vägen fram till jul listar redaktionen på Joyzine.se de bästa skivorna från året som gått. Pop trängs med rock och metal med hiphop när tio skribenter tycker till om vilka som komponerade den bästa musiken under 2010. Idag presenterar vi Årets bästa plattor enligt Nina Torbacke.

1. Billie the Vision - From Burning Hell to Smile and Laughter
Billie the Vision and the Dancers är ett av de största svenska indiepopbanden idag. Enligt mig kanske det bästa också. Denna skiva är den femte från bandet och de går från klarhet till klarhet. Deras styrka är underbara, medryckande melodier och finstämt berättande texter vilket det finns gott om även på denna skiva. Billie the Vision är ett utpräglat liveband som alltid ger låtarna en extra dimension live. Skivan gav mig några nya Billie-favoriter såsom 370 10 och We Won’t Get Any Younger och underbara singeln I’m Alive. Framför allt ger skivan som helhet en riktig lyckoboost.

2. Håkan Hellström -2 steg från Paradise
Kan Håkan Hellström göra någon besviken? Med nästan kusligt höga förväntningar på denna skiva motsvarar den faktiskt mina önskningar. Det behövdes dock några ordentliga genomlyssningar för att verkligen uppskatta hela skivan. Den innehåller många personliga favoriter som Du är snart där, Shelley och Jag vet vilken dy hon varit i . Håkans texter etsar sig fast i mitt huvud och hans tydliga musikalitet hörs som en röd tråd genom skivan. Jag är grymt imponerad att han tio år efter debutskivan fortfarande släpper bra skivor. Tillbaka och bättre än någonsin.

3. Anna von Hausswolff - Singing from the Grave
Anna von Hausswolff är den lilla tjejen med den stora rösten. Hon låter som Kate Bush men i 2010 års tappning. Jag hade äran att se henne på Munken in the Park i Norrköping i somras. Imponerades av hennes starka röst och underbara mörka och vemodiga låtar. Hon gör en imponerande förstaskiva som låter storslagen, minst sagt. Old Beauty, Nu kan nu dö är nästan det bästa som gjordes 2010 i låtväg. Nu väntar jag endast på vad hon kan tänkas komma med mer i framtiden. Det ska bli trevligt att följa hennes utveckling då jag verkligen tror att Anna von Hausswolff blir något att räkna med.

4. Band of Horses - Infinite Arms
Amerikanska indierockbandet Band of Horses gör med sin tredje skiva ”Infinite Arms” ett kvalitétsalbum med många fina pärlor. Jag gillar ljudbilden som de skapar med musiken och de vackra vemodiga melodierna och avgudar sångarens mångsidiga röst. Band of Horses är ett band som inte kan göra dåliga skivor. Min absoluta favorit på skivan heter Blue Beard. Detta är verkligen ett album jag rekommenderar till alla som inte upptäckt Band of Horses än! Om det nu finns någon kvar därute?

5. Säkert - Facit
Annika Norlin gör pop på engelska som Hello Saferide och på svenska som Säkert! ”Facit” är det andra albumet efter succédebuten ”Säkert!” Jag hade skyhöga förväntningar på detta album och hon gör mig inte det minsta besviken. ”Facit” innehåller strålande texter och snygga melodier. Norlin är ett popgeni och det här bådar gott för framtiden. För alla som vill ha mer av kvinnliga artister som sjunger på svenska är detta något att kolla upp. Singeln Fredrik var en toppenlåt, men hela skivan håller jämn kvalité.

6. Palpitation - S/t
Stockhomsduon Palpitation har skapat ett självbetitlat superalbum. De har spelat ihop sedan 2007 och de blev först kända eftersom de inte visade sina ansikten utan gömde sig i pingvinmasker. Med konserterna så åkte maskerna av och de ser det som att det är först nu som det är ute i världen på riktigt. I Lost and Died inleder skivan och är en av de starkaste låtarna på skivan. Den här skivan ger verkligen mersmak och de är sådär lagom mystiska trots att de numera saknar masker.

7. First Aid Kit - The Big Black and the Blue
De båda systrarna i First Aid Kit har sjungit ihop sedan barnsben och fick skivkontrakt av Karin Dreijer, känd som sångerska i the Knife. Jag hoppas de kommer fortsätta sjunga lång tid framöver för det är ljuvligt att lyssna till dessa två systrar . Detta blir deras andra skiva och den imponerar med sin fina stämsång, bra texter och underbara melodier. De sjunger avskalad folkpop och är något att räkna med inom genren . Deras internationella karriär har även tagit fart då de till exempel gjort en cover på Fleet Foxes - Tiger Mountain Pleasant Song.

8. The Tallest Man on Earth - The Wild Hunt
Det är Kristian Matson som är artistnamnet The Tallest Man on Earth. Jag upptäckte honom först via myspace för några år sedan. Han inspireras tydligt av Dylan, men det gör inte mig något. Hans sånger känns äkta och som att han nästan är sina sånger. Detta blir hans andra album och jag är förbluffad över hur jag kunde missat honom på första skivan. The Tallest Man on Earth är en kille vars sånger man minns. Det är inget konstlat utan rätt igenom äkta. Jag hoppas under 2011 kunna se honom spela live.

9. Belle & Sebastian - Write About Love
Belle & Sebastian är fortfarande mer aktuella än någonsin – Efter fyra års skivfrånvaro är de nu tillbaka och det låter nästan lika bra som vid debuten 1996, då även bandet bildas. Här finns gott om det som är bandets signum; vackra melodislingor, fina stämmor och allmänt gulligt på ett positivt sätt. Jag fullkomligt älskar detta och tycker att de med denna nya skiva stärker sin position som ett av de bästa indiepopbanden. Jag tror att det är ett band som vi kommer minnas om 50 år och de skapar pophistoria genom alla sina album och låtar.

10. Joel Alme - Waiting for the Bells
Joel Alme är en underbar artist som kom ut med sin första skiva ”A Master of Ceremonies” 2008. Detta är uppföljaren till debuten och den är minst lika bra. You Will Only Get It Once tillhör absoluta toppen vad det gäller bra låtar på skivan. Annars är den storslagen, spännande, spirituell och inte rädd för att ta ut gränserna. Joel har gjort sig ett namn redan med debutalbumet. Letar du efter popmusik när det är som bäst så kolla in detta album. Du blir inte besviken på Joel.

11. I’m Kingfisher-Arctic
Thomas Denver Johnsson existerar numera under namnet I’m Kingfisher och detta är hans första skiva efter namnbytet. Hela tiden intressanta, experimenterade melodier, vackert gitarrspel och fina texter. Den ger verkligen mersmak den här skivan och Thomas är även en av de svenska singer/songwriters som verkligen har stor chans att slå ännu mer utomlands. Han har ju turnerat över världen mycket flitigt och jag tror att den här skivan och kanske namnbytet gör att han kommer bli ännu mera omskriven. Favoritspår är Svalbard.

12. Anna Stadling - E4 mot Norr
Tio år efter debutskivan ”Det känns” kommer nu ”E4 mot Norr”. Stadling har en röst som tränger genom väggar. Med en närvaro i rösten låter det som att hon menar varje ord som hon sjunger. Jag har haft äran att se henne live men mest som bakgrundssångerska till Linköpings stolthet: Winnerbäck. Stadling har stor potential även som låtskrivare och jag tycker att hon har en av Sveriges bästa kvinnliga röster. Avgudar denna! Bästa spår är Förlåt.


Tidigare listor
Årets bästa skivor 2010 enligt Erik Högkvist

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Nina Torbacke 2010-12-05

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Nina, 2011-01-22 11:54:18 (83.191.227.69)

Den tackar man för! Roligt att höra :)

abrakadabra, 2011-01-20 15:36:02 (82.96.47.194)

Hej, jag har levt i en bubbla senaste året, kan bero på att jag blivit mamma. Nu fick jag en finfin snabbuppdatering tack vare denna listan. Alla de skivor du tipsade om var bara att lägga till i min spotify-lista. Vi verkar ha tvillingöron. Tack!

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner