Joyzine.se


Recension - Demo

Starship Monolit
Year Zero pt 1-5
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2010-06-29
Hemsida: myspace.com/starshipmonolit

Konceptet är synnerligen ambitiöst. ”Year Zero” drogs igång i januari i år och tanken är att en ny låt ska presenteras på den norrländska gruppens Myspace en gång i månaden. Lite av julafton en gång i månaden för dem som fattat tycke för gossarna således.

Men redan här och nu får vi i och med ”Year Zero pt 1-5” möjlighet att ta del av de fem första kompositionerna och på riktigt skaffa oss en uppfattning om vad Starship Monolit verkligen handlar om. Det är lika lätt som det är svårt att sätta fingret på vad orkestern handlar om. Vill man göra det enkelt för sig säger man kort och gott att det är hetsig rockmusik med inslag av den dödsmetall där snubbarna förmodligen har sina rötter, men det går naturligtvis att göra det betydligt mer nyanserat än så.

Den rockmusik som fallit på Starship Monolits drängaläpp är nämligen av det svängigare slaget och de hårdare partierna har reducerats till lite eldig skriksång (som tyvärr behandlats illa i mixen). Här luktar det lite svett och utspilld bensin i takt med att det svänger riktigt gott och några av de där gamla ökenbanden börjar flimmra i skallen. ”Year Zero pt 1-5” bjuder på musik intrikat nog att kunna tilltala en ganska bred publik.

På det negativa kontot antecknar jag att jag har förtvivlat svårt att hitta de där riktigt vassa låtarna. Starship Monolit rockar på bra, men lyckas inte få sina kompositioner (bortsett från ett vansinnigt fånigt parti med högtravande sång i Stampede) att fastna i hjärnan. Lite mer skickligt låtskrivande än bara en juste pryl är att önska inför en andra omgång med ”Year Zero” fram i höst.

Dessutom tycks produktionen förvånansvärt kraftlös, men det kan mycket väl ha att göra med att jag fått den här musiken på bränd skiva. Den är ju som sagt skapad för att med jämna mellanrum sippra ut på det stora vida världsnätet.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Starship Monolit (2012-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Starship Monolit, 2010-07-01 12:26:15 (85.226.88.77)

Det var snålt! Solklar femma. Du får göra ett nytt försök med senast uppladdade "Brand New Day" på http://www.myspace.com/starshipmonolit

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner