Joyzine.se


Recension - Demo

Pike
Beyond The Surface
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2010-04-16
Hemsida: myspace.com/pikesweden

Att stå och mala monotont enahanda kompositioner i slött tempo är nästan alltid en jättebra idé när man står i en dammig replokal och kanske svept en eller annan folkbärs under kvällens lopp. Säg det rockband som inte fastnat i flummigt repetitiva jampartier där tyngden är det viktiga efter en sen natt i replokalen. Om kompositionerna som uppstår vid sådana tillfällen är lämpliga att ta med in i studion är sedan en helt annan frågeställning. Oftast är det tvärtemot en fruktansvärt dålig idé att försöka få dylika mastodontstycken att beröra på samma sätt i inspelat format.

Ändå är Pike när att övertyga mig. Inledande Tales of the Black Freighter är närmare tretton minuter lång och bygger lika mycket på upprepning som smutsigt riffande. Pike låter som en trio som stått i replokalen och i brist på annat att göra jammat loss och spelat och spelat och spelat utan att finna något slut och tillskillnad mot så många andra fall låter det engagerat och spännande även när de valt att fästa experimentet på skiva. Pike klarar att spela monotona mastodontbitar utan att det blir trist och introvert.

Ändå tycker jag att ”Beyond The Surface” är lite av en besvikelse. I samma stund som Pike började tycka att svulstiga replokalsjam var grejen övergav de nämligen lite av de ingredienser som gjorde förra demon ”Beneath Death Valley” till en personlig favorit. Byggstenarna i form av smutsig ökenrock och murken Entombed-metal finns fortfarande där någonstans i distbruset, men Pike visar upp betydligt mindre låtskrivarfiness och är inte lika hårda den här vändan. Det känns som att de hellre piggar upp sig själva med utdraget malande än gläder en lyssnare med intrikat låtsnickeri och det är oavsett vad trion själva vill hävda ett steg bakåt på utvecklingsstegen.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa 2012 enligt Mikael Mjörnberg
Sounds Like Violence
Pike (0000-00-00)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner