Joyzine.se


Recension - Skiva

Noctiferia
Death Culture, 2010
Skivbolag: Listenable Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2010-03-17
Hemsida: myspace.com/noctiferia

Slovenien har den kanske fräckaste metalfestivalen i Europa – Metal Camps Hell over Paradise vid de urtjusiga stränderna utanför Tomlin ni vet – men den inhemska metalscenen hör man ytterst sällan någonting om. Ärligt talat hur många hade innan ni läste den här recensionen hört talas om Noctiferia? Det är inget att skämmas för, undertecknad hade det inte och ändå har bandet harvat sin stelopererade metal sedan Luther var ung.

Sen kan man ju i och för sig argumentera för att det inte är så konstigt att slovensk metal inte slått stort när landets främsta veteraner låter som de gör på ”Death Culture”. Det behövs liksom inget från den slovenska scenen när andra föregångarländer gör och gjort saken på ett lite hetare plan långt tidigare. Naturligtvis skrivet utan att förringa den insats som Noctiferia gör på den här plattan.

Slovenerna tycker att jänkarstel metal med extra portioner aggression är den stora grejen och jag förstår dem. Har man lyssnat på Fear Factory och senare även gossar som Soilwork eller rent av Transport League när det begav sig är det klart att man tycker sådan musik är asfräck. Noctiferia gör grejen bra utan att sätta något egentligt avtryck på den.

Att de dessutom vetat vart de skulle vända sig för att få det att låta riktigt kargt och hårt är egentligen inte heller särskilt överraskande. Noctiferia har låtit Peter Tägtgren mixa ”Death Culture” i Abyss och sedan lagt mastringsarbetet i händerna på Jonas Kjellgren. Slovenerna har full koll på hur man gör tuff metal, men vågar stå lite för lite på egna ben för att på riktigt kunna nå utanför det egna landets gränser. Bättre då att vi andra européer kommer på besök till Tomlin en gång om året och kanske får lite slovensk metal till livs på festivalkuppen.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner