Joyzine.se


Recension - Skiva

Linda Ström
Utan skyddsnät, utan Gud, 2010
Skivbolag: Promising Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2010-03-16
Hemsida: myspace.com/lindastroem

När Linda Ström berättar om hur Totta Näslunds ”Sex fot under marken”, frambrusad ur en gammal bilstereo en svinkall julaftonsmorgon i sällskap med sångerskans mormor legat till grund för hela soundet på ”Utan skyddsnät, utan Gud” känns det helt självklart. Det naket direkta, oförfalskat ärliga men ändå så känslosvallande överrumplande finns där någonstans mitt i de sorgsna melodierna som Linda presterar. Klart att inspirationen inte kunde ha hämtats från en bättre källa.

Jag antar att Linda Ström inte är någon särskilt dyster tjej (det kan man väl knappast vara om man utgör en tredjedel av Cookies'n'Beans?), men det kan lätt misstolkas om man bara lyssnar på den här skivan. Hon förvaltar nämligen svärtan i musiken och de sorgsna melodierna i så väl fraseringar som mollackord på bästa sätt. ”Utan skyddsnät, utan Gud” är så väl dramatisk som vacker och långt ifrån särskilt glad.

När Linda Ström presterar på topp är det alldeles utomordentligt bra. Jag tänker då främst på hjärtskärande melodier som Står här och faller och Hoppas. Där är hon alldeles fantastisk. Men hon har även en lite väl melodramatisk ådra som vid några tillfällen osnyggt lägger sig i skapandet. Då förbyts sprött mörker i musikalfeeling på ett sätt som jag inte alls känner mig särskilt bekväm med.

Men ändå är det ganska lätt att förstå hela den här plattan om man tar utgångspunkten hos Totta Näslund och hans subtilt klingande musik. Han och Ström delar inte nödvändigtvis musikaliskt uttryck, men det finns en känsla där någonstans i mörkret som gör det hela mer än lyssningsvärt.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner