Joyzine.se


Recension - Skiva

Steso Songs
Now it's dark, 2010
Skivbolag: Lyckan
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2010-03-09
Hemsida: www.stesosongs.com

Karolina Stenström, som gömmer sig bakom det teatrala tillmälet Steso Songs, verkar inte vara någon muntergök precis. Hon talar om att skriva låtar för att hitta någon form av mening med tillvaron och hur hon faller ner i ett mörkt schakt när melodierna på detta egensläppta album framförs. Lyckligtvis är låtmaterialet inte i närheten av lika depressivt.

Nu tänker jag förstås inte kalla ”Now it's dark” för någon munter platta. Det här är naturligtvis långt ifrån klackarna i taket och rajrajraj hela natten. Snarare svävar en reflekterande ande i lila över hela inspelningen. Det är ganska ledsamt långa stunder. Men som sådan skänker musiken en hel del glädje.

I sina bästa stunder har Steso Songs ett tämligen storslaget sound. Det är vacker sång och välarrangerat pianospel i en luftig ljudbild där det ryms ett helt spektra av känslor. Att dra paralleller till Maia Hirasawa är inte helt fel även om Steso Songs är långt ifrån så teatralt som Maia har en tendens att bli. Men grundvalarna är desamma. Det är naket, men ändå väldigt stort. Inte minst känslosamt och utlämnande på ett intressant sätt.

Tyvärr harvar Karolina i lite moderna popspår då och då utöver detta. Ni vet när musiken är fin, men ändå ska vara lite ful. När det blir lite för avigt och man tänjer gränserna för vad röst och låtarrangemang pallar en aning för långt. Då blir det mer konstigt än tilltalande och faller ur ramen för vad som är lyssningsbart vemod.

Hade Stenström bara haft sinnesnärvaro nog att välja bort de bitarna hade ”Now it's dark” kunnat bli ett synnerligen omskakande vykort över en omkullkastad sinnevärd. Nu skrapar man bara på ytan till något som man vet finns där långt inne.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner