Joyzine.se


Recension - Skiva

The Czars
Sorry I made you cry, 2006
Skivbolag: Bella Union
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2006-10-17
Hemsida: theczars.net

Vänstra halvan av ett kvinnoansikte pryder omslaget till ”Sorry I Made You Cry”. Den mörka luggen hänger ner och skyler delar av hennes öga, ändå är det den lilla silverglänsade tåren i ögonvrån som tar hela uppmärksamheten och tillika gör hela kontrasten. Ett vackert och suggestivt omslag som väcker intresse och förväntningar.

Men vad är det då? The Czars kretsar till största delen kring Denverbon John Grant och hans talanger som låtskrivare och sångare. Där det senare allt som oftast har företräde framför det tidigare, det står utan tvekan klart att utan John Grants sång – inget The Czars. Denna förhållandesats kan tyckas något bräcklig, och jag är inte så säker på att jänkaren lyckas ro i land samtliga spår på skivan.

Lo-fi Americana med skvättar av alternativ country och 50-talsvemod, där har ni dagens dos av krångliga ord för att bestämma en definierbar genre. Tempot är alltigenom lugnt och stadigt, gitarr byts mot orgel för att sedan bytas tillbaka till gitarr igen. Det här är musik för hängmattan eller hammocken en varm sommardag, så stekhet att man verkligen inte har lust att göra något alls mer än att bara sova.

Och i just det avseendet blir ”Sorry I Made You Cry” i mina ögon en riktigt blek och sömnig historia. Vad John Grant glömmer, eller mer försummar, är att varje röst, oavsett kvalité, behöver rätt material att jobba med. Så även om Grant gör anspråk på att vara en ny Johnny Cash född i Tom Yorkes kropp, finns det inte tillräcklig musikalisk uppbackning för att vinna mitt fulla förtroende. ”Sorry I Made You Cry” är helt enkelt tråkig. Det finns ett par spår som höjer sig en bit över de andra, inledande Black Is The Colour är svartare än natten och For Emily ger vinkar om att potentialen till något större finns där någonstans. Men sedan är det tyvärr stopp på nytänkande och oförutsägbarhet.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner