Joyzine.se


Recension - Skiva

V/A
A Not So Silent Christmas (DVD), 2009
Skivbolag: Revelation
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-12-14
Hemsida: -

Strax innan jul ifjol samlade systrarna Kate och Anna McGarrigle hela tjocka släkten och ett gäng goda vänner på The Knitting Factory i New York för att fira in den fina högtiden. Det innebär en stjärnparad med bland annat Annas ungar Rufus och Martha Wainwright, Emmylou Harris, Laurie Anderson och Lou Reed på scenen. Men inte blir det särskilt mycket till julstämning för det när konserten nu hamnat på DVD.

Istället gör den stora ensemblen sitt bästa för att tråka ihjäl tittaren genom de si så där tjugo första låtarna. En känsla av bortkommen improvisation ligger över hela spektaklet när folk i lustiga hattar och märkliga kläder trängs med varandra, tittar nervöst i sina papper och när varje låt avslutas med sjukt fula svartfadningsklipp till nästa.

Varenda låt görs i ett så förbenat slött tempo att man nästan somnar. Vanligtvis vackra skapelser blir till segdragna oceaner av trist musicerande och släkten ser närmast lidande ut när de sakta, sakta framför sina alster. Det enda som piggar upp mitt i den långt ifrån stämningsfulla soppan är Rufus Wainwrights hiskeligt fula, men färgglada jacka.

Mot konsertens slut blir det dock lite fart på tillställningen när Martha Wainwright sjunger Christmas Wrapping och hela tjocka släkten upprymt klämmer i från tårna i God Rest Ye Merry Gentlemen. Dessutom gör Rufus Wainwright en innerlig och högst intern variant av O helga natt under originaltiteln Minuit Chretien. Det finns således några höjdpunkter, men de är inte värda att vänta på när resten av den här konserten är så oerhört segdragen.

Förutom 24 julmelodier på dryga en och en halv timme från The Knitting Factory bjuds här som extramaterial dessutom en intervju med de två initiativtagande systrarna som är ungefär lika långtråkig som själva konserten. Dessutom får vi i några korta minuter under rubriken ”rare home movies” se Rufus och Martha åka skidor under sina unga år. Högst umbärligt.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Julspecial 2009
V/A (2007-01-01)
V/A (2007-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner