Joyzine.se


Recension - Skiva

V/A
Elektronisk kompilation, 2007
Skivbolag: Stupid Dream Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-02-21
Hemsida: www.stupiddreamrecords.com

Bortsett från några noiseiga bitar i slutet är “Elektronisk kompilation” ett kollage av relativt återhållsam electro. Samlade artister från Stupid Dream Records upptagningsområde (ska väl utläsas Uppsala skulle jag tro) visar vad de går för och gör det mestadels på ett riktigt hemtrevligt sätt.

Minimalism är ett ord som flimrar förbi mer än en gång. Flera av artisterna gör pumpande intensiv musik med små medel och bevisar att lyckad elektronisk musik inte behöver vara synonymt med maffiga produktioner. De flesta av grupperna här leker med karga, oftast ganska stela, ljud och låter dem tala till punkt istället för att köra ihop dem med mängder av andra slingor och missljud.

Det är tillbakalutat och snyggt. Mina tankar seglar gång på gång tillbaka till tiden när jag dekade bostad med en halvtysk dj- och technoproducent. När han satt nätterna igenom och hanterade tre skivspelare och dator på samma gång lät det många gånger som den musik som kan höras på ”Elektronisk kompilation” (jag tror att han släppte några vinyler genom ett germanskt bolag, kanske något för nästa kompilation?).

Här finns såklart några hyggligt etablerade namn i Baron Bane och The Deer Tracks (och Sophie Rimheden har visst varit inblandad i iSHs Discolista), men till majoriteten handlar det om okända namn. Artister som i många fall säkerligen går en ljus framtid till mötes. Är det någon svaghet som utkristalliserar sig är det dock att många låter alldeles för likt varandra. Tillslut är det bara de noiseiga (och ganska sega) styckena som verkligen sticker ut.

Men som introduktion till en ny scen av elektroniska artister fungerar ”Elektronisk kompilation” utmärkt. Här finns garanterat en och annan ny favoritartist att plocka ur kakan.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Julspecial 2009
V/A (2000-01-01)
V/A (2001-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner