Joyzine.se


Recension - Skiva

Dökött
Årets album, 2009
Skivbolag: High Gear Music
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-10-13
Hemsida: myspace.com/dokott

Konvolutet till Dökötts första album sedan 2000 är snillrikt utformat som en dagstidning. Här får vi inte bara texterna tjusigt layoutade utan också små korta intervjuer med bandmedlemmarna. I denna sektion konstaterar sångaren och gitarristen Jonas ”Heavy” Stentäpp att plattan förmodligen kommer att bli sågad av kritikerna. Snacka om att sparka in öppna dörrar och helgardera sig.

”Årets album” är nämligen att betrakta som en intern angelägenhet snarare än något som borde släppas för en bred publik. Ingår man i umgängeskretsen, känner till Björbo-profilerna som häcklas i texterna och hänger på ticnet samma morgon som biljetterna till Stefan & Kristers årliga sommarfarser släpps, då tycker man kanske att det här är kul. Annars kan det inte betraktas som något annat än trams. När ett band känner sig nödgat att vifta med plakat om att de har glimten i ögat och att det är på skoj, det är då man bör ana oråd.

Jag tycker om prutthumor, det är jag den förste att erkänna, och tyckte att Dökött-hiten Tuttar överallt var kul, men på ”Årets album” är det enda vi får en samling trötta buskismelodier som, hur mycket ironi det än ligger bakom, inte lockar till minsta lilla flin. Det är fumligt, korkat och trött på ett typiskt smålantligt vis. Heavy hade sina poänger i slutet av 90-talet när han rymde i TV4 och spelade in nidvisor tillsammans med Hjalle. Likaså har punkorkestern Mimikry gjort en del bra, men Dökött cementerar sig i och med det här släppet som ytterst umbärligt.

Det är naturligtvis texterna som är det centrala när man snackar om Dökött. Den ganska anonyma gladpunk som står att finna på ”Årets album” är blott en ursäkt för att få dra de här valserna och således är det inte särskilt mycket mer att orda om den.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Dåre, 2009-10-14 10:28:26 (85.119.130.10)

Högt betyg för en total sågning. Inte ett positivt ord sägs om skivan, men ändå godkända 2 av 5 i betyg?

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner