Joyzine.se


Recension - Skiva

Kristina Hanses
Debut, 2009
Skivbolag: PinkOrange Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-09-03
Hemsida: myspace.com/khanses

Men bestäm dig människa! Ena stunden framstår Kristina Hanses som en fullfjädrad artist. En sångerska som gjord för att nämnas i samma andetag som de främsta inom den svenska popscenen. Andra som en liten, liten flicka som nyfiket sitter och spelar in sig själv på kassettdäcket i barndomshemmet och säger precis vilka barnsligt tramsiga saker som än faller henne in (jag vet att ni också gjorde det när ni var små!). Jag vet ärligt talat inte vad jag ska förvänta mig av eller tro om Kristina Hanses.

Men låt oss till att börja med fokusera på det positiva. Kristina har trots allt en väldigt spännande, snudd på docklik, röst som när hon använder den i sina starkaste låtar tillåts skina i sin fulla prakt. Som om Maia Hirasawa möter The Knife så väl sång- som låtmässigt. Kristina Hanses kör banal pop genom ett elektroniskt filter och får den att låta så väl angelägen som mystiskt beslöjad.

Den inledande duon Especially me och (kanske framförallt) Life är drömsk electropop i sin finaste form. Melankoli, melodi och dedikation förenas i material som är så starkt att det bådar gott inför resten av plattan. Kristina har nerv i sitt material. Dance so fast är också en stark melodi, men i dess för- och efterspel smyger sig sångerskans tydliga minussidor in. Här blajas det på för fullt med barnsligt menlös spoken word och efter det är det som om låtmaterialet också börjar svikta. Några fler guldkorn dyker förvisso upp, men riktigt magiskt blir det aldrig igen.

Jag skulle inte helt otippat vilja se och höra en Kristina Hanses som skippar allt trams och helt och hållet satsar på sin intima electropop. Det skulle kunna bli hur bra som helst det är jag alldeles övertygad om. Rösten och stuket finns där, men ”Debut” är en aning för omogen.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner