Joyzine.se






Recension - Skiva

Greylevel
Hypostatic Union, 2011
Skivbolag: ProgRock Records
Av: Sebastian Norling Rauhala
Publicerad: 2011-10-07
Hemsida: www.greylevel.com

Julkonserter med Christer Sjögren, Allsång på Skansen och så kanadensiska progrockarna Greylevel. Vad är det som gör att dessa tre får dela plats i samma mening? Jo, alla tre är så provocerande gemytliga.

Just precis, det är så trevligt och provocerande icke-kontroversiellt att ett ord som ”tusan” skulle klassas som ett könsord ifall det yttrades i sammanhanget.

Progressiv rock ska både utmana och smeka sinnena. Mannarna (kompetenta musiker utan större personlighet i sitt utförande) och kvinnan (reducerad till en periferisk körposition) i Greylevel får till det ibland i Porcupine Tree-minande Memory remains och tunga Achromatize. Sistnämnda låt och titelspåret är atmosfäriska mastodonstycken på elva respektive tretton minuter, men överlag är materialet förvånansvärt slätstruket. Huvudsångaren Derek Barber har inte heller någon häpnadsväckande pipa, utan verkar trivas bra med att viska fram sina kvasi-emotionella texter om förlorade år och återfunnen livsglädje.

Det lilla pluset som räddar från bottenbetyg är att de mest atmosfäriska delarna i låtarna oväntat gör mig sugen på att testa på hajk i Kanada.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.se



artiklar / krönikor
recensioner