Joyzine.se


Recension - Skiva

Stupidity
Illegal U-turn, 2009
Skivbolag: Go Fast Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-08-31
Hemsida: www.stupidity.se

Skivtiteln har mer rätt om inspelningens innehåll än vad man kanske kan ana. ”Illegal U-turn” är nämligen inget annat än rastlöst tvärvändande mellan en massa storögda lån (eller i alla fall våldsamt starka influenser) från musikhistorien. Illegalt eller inte kan väl diskuteras, men Stupidity skäms inte för att surfa på andras storhet, det är en sak som är säker.

”Illegal U-turn” är ett smarrigt smörgåsbord som dukas upp och som de första varven känns förvånansvärt fräscht. Man behöver knappt ens leta för att hitta en osinlig kärlek till stor musik. Clash, Rolling Stones, Bruce Springsteen, ja rent av lite Dead Kennedys. Allt finns där mitt framför näsan på oss och när Stupidity tar tag i arvet blir det gungande rockmusik av det.

Byggstenarna är ofantligt stabila, men tyvärr är Stupidity ändå inte de perfekta hantverkarna att bita tag i en sådan här sak. ”Illegal U-turn” blir, om man bekantar sig lite närmare med den, lite för dräggig. I avsaknad av den där extrema fingertoppskänslan väljer gruppen att breda på med lite väl mycket rockabilly för att det ska vara klädsamt. Förmodligen sker detta i jakt på ett trevligt partysound, men i mina öron förtar det en hel del av den smarta musikhistoriska undervisningen som ändå ligger i botten.

Ju mer man lyssnar, desto mer visar det sig också att sångaren Erniz Lundqvist är bandets svaga länk. Där övriga gruppen lyckas upprätthålla ett statiskt sväng blir den gode Erniz mest en irriterande distraktion mitt ovanpå alltihop. Då kan referenserna och de tvära kasten vara precis hur många de vill, det blir ändå inte mer än en okej ”mittemellan”-platta av ”Illegal U-turn”.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Stupidity (2008-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner