Joyzine.se


Recension - Skiva

Blind Guardian
A twist in the myth, 2006
Skivbolag: Nuclear Blast
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2006-08-29
Hemsida: www.blind-guardian.com

Att tänka något annat än stort har aldrig varit Blind Guardians grej. Följaktligen är ”A twist in the myth” – germanernas nionde fullängdsalbum sedan starten 1984 – en orgie i bombasm och svulstighet. Det är överdådig heavy metal med stora körarrangemang och alldeles för lite självdistans. Precis vad man kan förvänta sig av just Blind Guardian med andra ord.

I grund och botten kan jag inte tycka annat än att tyskarnas överspända musikstil är ganska töntig. Låt gå för att det bitvis är så storslagen musik att man överväldigas. Men den heavy metal som ändå är grundfundamentet för allt Blind Guardian gör är inget annat än ljummen. Det som då räddar ”A twist in the myth” från att bli ett distanslöst haveri är att gänget faktiskt experimenterat lite med rockestetik. Singelsläppet Fly hade några hundra kilo fantasyjidder exkluderat ha kunnat bli en hitlåt på rockradion.

Jag kan gå med på att Hans Kürsch rent tonmässigt är en duktig sångare. Men annars är han inget annat än en enerverande tomte med jobbig sångröst. Hans gälla sång – hela tiden backad av feta körmattor – är jobbig redan i andra låten och därifrån gör han sitt bästa för att irritera sin lyssnare. Han lyckas väldigt väl.

Nå väl, jag ska inte vara extremt cynisk och enbart släpa tyskarna i skiten. Trots en jobbig sångare, alldeles för många bombastiska arrangemang och en fäbless för töntig heavy metal har Blind Guardian sina goda sidor. Några klämmiga refränger är riktigt medryckande och nämnda Fly är faktiskt svår att motstå. Jag lyssnar alla gånger på ”A twist in the myth” hellre än valfritt vax med Italiens power metal-motsvarighet Rhapsody.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner