Joyzine.se


Recension - Skiva

Dark Moor
Tarot, 2007
Skivbolag: Scarlet Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-02-27
Hemsida: www.dark-moor.com

Det finns en lång rad riktigt snygga popmelodier på den här skivan. Grejer som i händerna på en påhittig popmusikproducent hade kunnat bli riktigt godis för kännare av slick listpop. Alltså har spanjorerna i Dark Moor en fallenhet för melodiskapande, men det är självfallet (och samtidigt tyvärr) inte alls pop de är ute efter att komponera. Istället pyntar de sina fina melodier och refränger med högtravande bombasm, kladdiga syntharrangemang, klämkäcka smattertrummor och fördjävligt hurtiga gitarriff. Mina damer och herrar – power metal.

Man kan se det hela på två sätt, antingen som att Dark Moor helt och fullt förstör det fina de faktiskt har eller ur den positiva synvinkeln att det är kul att för en gångs skull höra något riktigt bra hos en power metal-akt. Jag väljer det förstnämnda. För vad spelar det egentligen för roll att bandets refränger är goda när de ändå envisas med att mala ned dem i power metalens smetiga kvarn?

”Tarot” (just som det låter, ett konceptalbum om mystiken kring tarotkort) är, precis som så mycket annan power metal från sydeuropa, krystad och skitnödig. Det stör mig att så pass många gäng bryter ner bra idéer genom att smeta på alla genrens genanta attribut. Men okej, i nödfall går det att lyssna på både The emperor och Devil in the tower. Den sista med partier som garanterat hämtat inspiration hos operan Trollflöjten.

Men det spår som mest kommer få er att lyfta på ögonbrynen är kolossen The Moon. En plankning av Beethovens femte symfoni (eller ödessymfonin om ni så vill) som gjorts till ett svulstigt metalopus. Inte alls lika popigt som i många av de andra spåren, men ändå med en hel rad lättnynnade poänger. Förvisso blir det lite väl dramatiskt för att klä Dark Moor, men jag tycker ändå att det är rätt kul. En stund. Sen griper power metal-klichéerna tag igen. Om Dark Moor bara hamnat hos Max Martin istället för Luigi Stefanini vid inspelningen…

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner