Joyzine.se


Recension - Skiva

Fairyland
The fall of an empire, 2006
Skivbolag: Napalm Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2006-12-19
Hemsida: www.fairyland-metal.com

Vedervärdiga keyboardsolon, kompletta med vidrig ljudeffekt. Check.
Skitnödig falsettsång. Check.
Baskaggar smattrande som popcorn. Check.

Ändå visar sig Fairyland vara en förvånansvärt angenäm bekantskap för att vara ett power metalband. Skämtsamt skulle man kunna anta att det beror på att det är fransmän och inte italienare det rör sig om (Rhapsody of fire-pinsamt är det aldrig ens nära att bli), men orsakerna går självfallet att precisera på ett mer seriöst sätt.

Fairyland är pompösa på ett bra sätt. Deras arrangemang med stora körer och mäktiga orkestrala inslag är snarare storslagna än tramsiga, något som annars brukar vara signifikativt för power metal. Faktum är att metalkänslan långa stunder får stå tillbaka för en betydligt mer filmisk sådan. Max LeClerqcs ansträngda sång trycks gång efter annan tillbaka av den storslagna musiken som kräver sin uppmärksamhet. ”The fall of an empire” skulle i sina bästa stunder ha kunnat vara ett soundtrack.

Sedan kan man inte undgå att Philippe Giordana är en väldigt duktig keyboardist och, det här är viktigt, han använder bara det patenterade power metalljudet (ni vet det som mest påminner om en irriterande leksak) då och då i sina keyboardpartier. Långa stunder klinkar han vanligt piano och det kan man inte ta ifrån honom att det gör han bra.

När Max LeClerqc för en ganska anonym tillvaro kliver istället en skönsjungande prinsessa som jag gissar är Elisa C. Martin från Dark Moor (det var i alla fall hon som lånade ut sin röst till bandets debut) fram och sätter guldkant på stämningen. Hennes drömska röst ger extra liv åt det pompösa ljudlandskapet. Jag hade gärna sett att Fairyland använde sig lite mer av henne än de i själva verket gör.

Det kanske är förvånande, men ”The fall of an empire” är en ganska hemtrevlig skiva. Ett varningens finger bör dock höjas. Det är fortfarande power metal vi snackar om och det blir per definition lite skitnödigt bitvis.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner