Joyzine.se


Recension - Skiva

Aes Dana
Formors, 2005
Skivbolag: Oaken Shield
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2005-11-15
Hemsida: aesdana.free.fr

Jag vet ärligt talat inte om jag verkligen tycker att det här är bra eller om min fascination beror enbart på att det som kan höras på ”Formors” är jäkligt fräckt. Fransksjungen black metal med inslag av flöjter och keltisk folkmusik. På papperet låter det ytterst märkligt, men i realiteten är det riktigt intressant.

Att franska inte är något särskilt ondskefullt språk vet vi, men väsandet på ”Formors” är ändå ganska respektingivande. Vid en första lyssning hörs inte ens att det sjungs på just franska, men med texthäftet i hand blir det än mer trevligt. Jag förstår trots flera års gymnasiala franskastudier (vilket förvisso var ganska länge sedan) inte ett ord av vad Vidar sjunger, men njuter av att höra honom våldföra sig på sitt eget språk.

Rent musikaliskt smiskar Aes Dana fram ganska enkelspårig standard-black metal som utan de keltiska inslagen skulle varit rent trist. Dessa skänker dock en hel del dynamik och ger hopkoket så väl nyanser som en imponerande catchighet. Man kan aldrig riktigt vara säker på vad som komma skall, något som fransmännen ska ha tummen upp för. Utan att man på något vis kan erinra sig specifika låtar efteråt gör Aes Dana ett gott intryck. ”Formors” framstår som en fräsch platta.

Men som jag skrev i inledningen, jag vet inte om jag rycks med av det här för att det är bra eller bara häftigt. Kanske är det där Aes Danas styrka ligger, att de är odefinierbart intressanta.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner