Joyzine.se


Recension - Skiva

Existensminimum
Last night my head tried to explode and I wrote everything down, 2006
Skivbolag: Novoton
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2006-06-06
Hemsida: existensminimum.com

Min före detta granne var en dj och technoproducent. Det han satt och mixade fram i sin lägenhet sent på nätterna och som jag gärna lyssnade på genom en halvöppen dörr kunde ibland (i sina lugnaste stunder) låta som inledningsspåret Acid på den här Existensminimum-plattan. Det är ganska experimentell men ändå rakt på sak elektronica med en hård yta och rum för en hel del lekfullhet.

Sedan fortsätter det inte alls i samma anda. Den enda gemensamma nämnaren för melodierna på skivan är att de samsas i en musikalisksfär som är ömsom stel och hård, typiskt tysk, och ömsom sirligt omfamnande. Magnus Henriksson som döljer sig bakom namnet Existensminimum låter extremer mötas, men håller ihop det skapligt i sitt konstnärliga uttryck.

Inom den smutsigt melodiska ramen låtar han sedan alla influenser spela fritt. Allt från pumpande Bloc Party-energi till gnällig Timo Räisänen-pop och gäll Niccokick-sprallighet får plats. Det är kyrkligt, luftigt och hårt om vartannat. I From me to you låter det rent av skärgårdstralligt, som hämtat från någon svensk 80-talskomedi.

Även om Henriksson håller ihop det hela över förväntan (han får stel krautrock och ljummen artpop att smälta fint ihop) blir intrycket något splittrat. Vissa bitar är bara jobbiga, medan andra är riktigt medryckande. ”Last night my head tried to explode and I wrote everything down” avnjutes bäst i små doser. Titeln säger verkligen mer om skivan än vad man kanske på förhand kunde förvänta sig.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Existensminimum (2009-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner