Joyzine.se


Recension - Skiva

Mangoo
Neolithic, 2009
Skivbolag: 7:45 Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-05-30
Hemsida: www.mangooloid.com

Finland är inte direkt landet som man förknippar med groovig ökenrock som får det att torka till i munnen och perspireras i armhålorna. Längre österut än till Örebro har ju knappast den amerikanska stonerkartan ritats, fram till och med nu. Finland må vara de tusen sjöarnas och den musikaliska smaklöshetens karga rike, men i Mangoo har de lyckats skaka fram en stonerorkester som låter riktigt bra.

Kanske beror det på att bandpappan Igor (som trakterar bas och sjunger backing vocals) härstammar från Dominikanska Republiken. Eller kanske inte, det är väl inte heller någon stonernation värd namnet.

Att Mangoo inte är ett traditionellt stonerband från ett traditionellt stonerland hörs dock tydligt och det är till bandets fördel. Inledande stänkaren Blinders och en handfull spår ytterligare hade förvisso inte skämts för sig på ett Audioslave-vax eller ens i ännu hårdare sammanhang. Men för det mesta har finnarna ett mer lättsamt handlag med genren. ”Neolithic” är inte alls så där tungt malande som stonerplattor har en tendens att bli. Samtidigt som gruppen sneglar mot fuzzrock är de heller inte rädda att ta i en lite poppigare variant av musikstilen.

Det är just lättillgängligheten som är Mangoos styrka. Man behöver inte vara en långhårig, brassrökande looser för att tycka att det här är kul. Man behöver inte ens lukta svett eller hysa agg mot det normaliserade samhället. Det räcker med ett intresse för rock (för även om det är lättlyssnat lämnar finnarna aldrig just den genren) och kärlek till skönt sväng. De långsamma låtarna av psykedelisk karaktär hade Mangoo dock kunnat skippa. Finland är förvisso mer familjärt med den typen av tongångar, men på ”Neolithic” framstår de bitarna som bromsklossar snarare än något annat.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner