Joyzine.se


Recension - Skiva

Den Stora Sömnen
S/t, 2009
Skivbolag: Alleycat Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2009-03-16
Hemsida: www.denstorasomnen.com

Det stora problemet med band som Den Stora Sömnen, som bygger mer på attityd och uppnosighet än att de är goda musiker, är att de sällan kan hålla sig särskilt relevanta under en längre tid. En eller två plattor fungerar, men efter några år brukar nyhetens behag och fascinationen vara borta. Lika bra för det här gänget pojkspolingar att ha kul så länge det vara således. Och kul är det att lyssna på det här debutalbumet.

”Min första tanke var att det här var ju naivt som fan” sa Thorsten Flinck om textmaterialet innan han satte sig in i det. ”Pretentiöst så in i helvete” var min första tanke när jag fick veta att just riksprettot och knarksuckern skulle läsa in texterna på en bonuscd istället för att ett texthäfte skulle tryckas. Men vi båda kom snabbt till insikt, det fungerar över förväntan och på den här skivan är texterna det allra viktigaste.

Utan ett underfundigt och verklighetsförankrat textmaterial hade Den Stora Sömnen fallit platt. Stefan Randström är en sådan falsksångare att han måste ha något att säga för att hans energi och karisma ska ha någon relevans. Den poppiga punkrocken är från första spåret Förortsbarn (där den Ånge-fostrade orkestern lånar lika oblygt från Ebba Grön som The Clash) och ändå till slutet ganska ordinär. Helt okej, men inget som man verkligen lyfter på ögonbrynen över.

Men de spjuvriga orden som sprutar ur Randström (favoriter är rader som ”det kommer bli en fråga i TP om vem som blev ett CP” och ”vem vill vara dig när man kan vara mig?”) har tyngd bakom och Den Stora Sömnen levererar som om det var det sista de gjorde. Uttrycket är explosivt och skvallrar om att det här är en orkester som ska ses live.

Då gäller det nog att passa på, för som sagt, den här typen av tokiga, energiska ynglingsgrupper brukar inte kunna hålla en otålig publiks intresse allt för länge. Jag har hoppas att jag har fel och att herrarna kan mobilisera kraft nog att finnas med oss länge. Men det får framtiden utvisa, jag tar inga chanser och letar omedelbart upp gossarnas turnéschema.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Way Out West 2008
Hultsfredsfestivalen 2009
Den Stora Sömnen (2009-07-10)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner