Joyzine.se


Recension - Skiva

Blowback
Morning Wood, 2008
Skivbolag: Transubstans Records
Av: Carl Potvin Johansson
Publicerad: 2009-02-23
Hemsida: www.blowback.se

Blowbacks namn känns farligt mycket som att det här ska bli en riktig blast from the past, vilket jag antar att deras namn syftar en del på. I genren stonerrock är det nästan omöjligt att inte uppge 70-talet tillsammans med dess legendariska hårdrocksband som influenser.

Stonerrocken föddes med band som Black Sabbath och Deep Purple i spetsen så klart, men sedan drog för all del Zeppelin sitt strå till stacken med sin lite mer bluesiga rock. Men någon tidsdaterad musik är det väl knappast. Det funkar lika bra nu som då, vilket inte minst märks på Sabbath's låtar som ständigt pånyttföds.

Blowbacks musik är stonerrock utan konstigheter. Det är rätt mycket Sabbath, men en del nummer är mer åt det bluesiga Zeppelin-hållet. Örebrokvartetten har ett skönt, om än klassiskt stonersound med den fuzziga och grovhuggna SG-tonen som vägledare i det dimmiga gångarna. Något nyskapande är det knappast tal om och det hela kör på i samma spår en hel del. Vad som bryter av på plattan är att de har lagt in ett akustiskt nummer, vilket är skönt, samt att de avslutande tre spåren är live. Det är alltid kul att höra hur det ter sig live, speciellt som en liten bonus på albumet.

Även om rockmusiken som nämndes ovan är relativt odaterad känns en del av Blowbacks omslag däremot väldigt tidsenligt och klyschigt. Baksidan och skivan smyckas av tjock text i flummigt grönt typsnitt och som bakgrundsbild syns bandet på en svartvit bild vid en stor stenmur. Givetvis har de håriga gubbarna de alldeles för viktiga solglajorna på. Däremot är ”Morning Woods” framsida jäkligt snygg med den röda färgen, trädet och teckensnittet – som inte alls är så Deep Purpleesque som baksidans.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Asteroid & Blowback (2006-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner