Joyzine.se


Recension - Skiva

Asteroid & Blowback
Split, 2006
Skivbolag: Fuzzorama Records
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2006-05-23
Hemsida: www.asteroid.se

Fuzz är ett ord jag alltid gillat. Smaka på det, visst kan man känna den syraindränkta hårigheten? Stoner, proggessive och 70-tals rock, alla är de Black Sabbath-doftande omskrivningar för de 12 spår som återfinns på denna fullängdssplit. Som direkt bakomliggande orsak till detta alster hittar vi inte en, utan två akter, Asteriod respektive Blowback. Utgivningen står Fuzzaorama Records för, en tipp på hatten för detta fyndiga namn.

Experimentell musik har sin charm, så länge det något motsägelsefullt finns en sorts yttre gräns. Långa passager av rent oljud anser jag inte vara experimentell musik, tack och lov visar denna fuzzsplit istället på en god förmåga att smida låtar av verkligt hållbar kvalité. Det finns också en sällsam leklusta över såväl Asteriod som Blowback, det experimenteras friskt med såväl tempo som struktur. Dessutom är sångprestationerna riktigt vassa, båda banden har hittat sångare som verkligen bidrar till helheten men också har personliga särdrag sinsemellan.

Inledande sex låtar tillskrivs Asteriod, där förtjänar Sim-Sala-Bim och Walk Alone en extra eloge för ett schysst gung och ett ypperligt sväng. Det sker så något av en nyansering vid första tonerna av Holy Skies, första låten signerad Blowback, en markering av starten för skivans återstående halva. Soundet är något råare, sången någon kraftfullare. Vaga, men uppskattade, vindpustar av Soundgarden och rent av lite Alice in Chains sveper över mina musikreceptorer till och från. Antagligen inte konstigt alls med tanke på att även de gamla grungebanden sneglade betänkligt tillbaka mot 60-och 70-talseran.

Tanken med en split tilltalar mig mer än vad jag först trott. Just progressiv musik har en tendens att trots alla utsvävningar bli lite enformig. När precis den känslan börjar närma sig för Asteroid går Blowback helt enkelt in och tar över i en naturlig fortsättning. Cosmic Dust har bland annat en riffpassage som utan tvekan lika gärna skulle kunna vara signerad en viss mäster Iomi. Fuzzrock när den är riktigt i sitt esse.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner