Joyzine.se


Recension - Live

FM Belfast
Popadelica, Huskvarna
2011-05-07
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2011-05-08
Hemsida: myspace.com/fmbelfast

FM Belfast på skiva (eller nå väl, Spotify) och FM Belfast live visar sig vara två fullkomligt olika saker. I positiv bemärkelse.

Visst bjuder islänningarna in till dans även i inspelat format, men på Popadelicas näst största scen tar de musiken till helt nya dimensioner. Det är lika mycket ett enda stort party som en konsert som äger rum i den packade lokalen.

Gruppen går en synnerligen intrikat balansgång mellan pop och elektronisk dansmusik och (suprise, suprise!) hårdrock. Árni Vilhjálmsson visar sig sitta på en skarp falsettpipa som han inte tvekar att avfyra nära numren når sitt klimax och utan att på något sätt spela hårdrock införlivar islänningarna genren och dess estetik i sin dansanta brygd.

Det manifesteras allra tydligast av den oerhört medryckande covern de gör på Rage Against The Machines paradnummer Killing in the name of som plötsligt får en dansant skrud och publiken går bananas.

Överlag är gruppen synnerligen chosefri och tycks inte göra någon större skillnad på sin egen och andras musik. De är på plats för att underhålla och då spelar det ingen som helst roll vad det är för musik som står på setlistan så länge den får det att rycka i ben och armar på dem som lyssnar.

Rycker gör det mest hela tiden och undertecknad skakar glatt lite extra på rumpan när eurodiscodängan Pump Up The Jam (i original av sorgligt bortglömda Technotronic) fyras av och uppskattar en tjusig Dr Alban-flört. FM Belfast är kul, de är party och det tycks dessutom ha synnerligen roligt själva där uppe på scenen.

Egentligen är det helt omöjligt att sätta en etikett på gruppen så jag nöjer mig med att de är ännu ett av de där oväntade guldkornen som jag haft förmånen att få uppleva live på Popadelica.

”En electroindieakt som vet att musik ska upplevas live” står det i programbladet. Jag kunde inte ha sagt det bättre själv.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Back To The Fuck Yeah!
Popadelica 2011
FM Belfast (2011-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner