Joyzine.se


Recension - Skiva

Legion of the damned
Cult of the dead, 2008
Skivbolag: Massacre Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-12-17
Hemsida: www.legionofthedamned.net

I en bransch i totalt sönderfall hade man kunnat tänka sig att den naturligaste reaktionen borde vara att dra öronen åt sig. Att som skivbolag skära ner på antalet släppta plattor och bara satsa på att ge ut det som är riktigt, riktigt bra och har potential att bli framgångsrikt. Det vore naturligt att göra så. Men det är som ni vet inte Massacres grej. Tyskarna fortsätter ihärdigt att fullkomligen spy ur sig skivor och blandar högt med lågt utan någon måtta.

Det verkar inte vara Legion of the damneds grej heller. Holländarna tycks vara minst lika produktiva som skivbolaget är suget på att bajsa ur sig plattor (kanske är det då tur att deras vägar korsats) och produktionstakten är rasande hög. Debuten ”Malevolent Rapture” kom så sent som 2006 och sedan dess har det blivit fyra långresor. ”Cult of the dead” är gruppens andra album bara i år.

Med sådana förutsättningar - ett skivbolag med tveksam smak och ett band med ambitioner för stora för sitt eget bästa - hade man kunnat förvänta sig att det här skulle vara en redig kalkon. Men icke. ”Cult of the dead” är knappast världens åttonde underverk, men det är en fullgod platta med manglig thrashmetal. Legion of the damned gör det lätt för sig och tar inga omvägar. Rakt framåt på thrashbanan är det som gäller och en och annan dödsvibb tillåts blanda sig i leken.

En viss retrokänsla infinner sig, men att börja rabbla gamla thrashgiganter känns ganska överflödigt. De här holländarna ha tillräckligt mycket egen stil för att få credit för det och saknar väl egentligen bara en fetare produktion. Behagligt nog håller de sig på skönt avstånd från alla de jeansvästbeklädda acneoffer av idag som försöker bygga upp en egen - sönderhypad - retroscen. ”Cult of the dead” är en trevlig överraskning i vintermörkret.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner