Joyzine.se


Recension - Skiva

Martin Schaub
Leaving the circus, 2008
Skivbolag: Zebra Art Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-11-28
Hemsida: www.schaubmusic.com

Jag trivs omedelbart ganska bra i sällskap med Martin Schaub och dennes debutalbum ”Leaving the circus”. Han sprider en värme, något hemtrevligt och tryggt omkring sig när han tar itu med den amerikanska singer/songwriter-traditionen och kryddar den med en gnutta pop a la Europa.

Man rycks med när Schaub surfar på den bräckliga gränsen mellan vemod och det betydligt gladare uttryck som ryms i mycket av dagens popmusik. Musikanten vill berätta något och göra avtryck utan att för den sakens skull framstå som någon ömklig gitarrgunstling. Han lyckas med den balansgången, det är hela tiden bekvämt att lyssna på ”Leaving the circus”.

Kanske en aning för bekvämt rent av. Martin Schaub är en sådan där snubbe som komponerat åt och spelat med halva den svenska musikeliten innan han klev ut ur skuggan för att pröva sina egna ben. Med andra ord vet han precis hur man gör för att det ska fungera och han vet det lite för väl. Materialet på det här debutalbumet är för det mesta bra och snyggt, men skapat lite för mycket med hjärna och lite för lite hjärta. Därav hemtrevligheten. Martin Schaub vet hur han ska få mig att må bra, men plockar inte fram de mest passionerade känslorna.

Däremot imponeras jag av att han mitt i den där vällustkänslan som smyger sig på när ”Leaving the circus” ljuder vågar gå utanför ramarna då och då. Bland guldlåtar som Shadow of a shadow, The last words that I said och Happiness (Just around the corner) dyker det upp muzak som påminner om scenbytesmusiken från svenska 90-talssåpor (Varuhuset, Rederiet, whatever), kanske inte jättebra, men helt klart intressant.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner