Joyzine.se


Recension - Skiva

Lanfear
X to the power of ten, 2008
Skivbolag: Locomotive Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-10-10
Hemsida: www.lanfear.eu

När Lanfear skrapar på ytan av heavy- och power metal och suger upp överblivna melodier och trevande försöker forma dem till hittiga bitar känner jag någon märklig form av sympati för dem. Det kan tyckas märkligt att göra det inför ett gäng veteraner som hantverkat sedan 1993. Men i just de partierna framstår orkestern som glada nybörjare i färd med att treva sig fram. Som en samling unga herrar som hört allt för många trallvänliga skivor skapade av ekvilibrister och som vill vara precis lika bra själva.

Tyvärr är det ingen bild som Lanfear lyckas uppehålla någon längre stund. Tro det eller ej, men det finns en viss charm i just det uttrycket. I alla fall om man jämför med den progressiva metal gruppen annars ägnar sig åt. ”X to the power of ten” sniffar i några partier åt Evergrey, men låter för det mesta som idéer Pain of Salvation sorterade bort redan på förproduktionsstadiet. Lanfear saknar fokus och arrangemang som engagerar.

Progressiv metal är i sig en musikstil som ofta går till såsiga extremer och har man då ingen fallenhet från början blir det snabbt ganska enahanda. Inte ens några välutförda Rob Halford-tjut kan släta över det faktum att det häftigaste med Lanfear och ”X to the power of ten” är det urtjusiga omslaget. Fem album och 15 år in i karriären framstår orkestern fortfarande som trevande nybörjare utan mycket till egen identitet.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner