Joyzine.se


Recension - Skiva

Dandy Warhols
Earth to Dandy Warhols, 2008
Skivbolag: World’s Fair/Cooperative
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-08-19
Hemsida: www.dandywarhols.com

Dandy Warhols har förvisso aldrig varit något särskilt simpelt rockgäng som snickrat hits avsedda för reklamradion. Men för dem som känner bandet genom Vodafone-hiten Bohemian like you kommer detta, bandets sjätte album, förmodligen som en ren och skär överraskning. ”Earth to Dandy Warhols” kan vara det flummigaste gruppen någonsin spelat in. I så väl positiv som negativ bemärkelse.

Det ligger som ett dis över hela plattan. Dandy Warhols har draperat sina rocklåtar med en knarkig stämning som luktar hallucinationer och sömniga upptåg lång väg. Utan att det för den sakens skull låter särskilt mycket Beatles om materialet får jag starka Strawberry fields forever och Lucy in the sky with diamonds-vibbar. Det är en känsla som ligger där i produktionen och ruvar och som envetet vägrar släppa greppet. Jag gillar det skarpt.

Men ni som kan er Dandy Warhols vet också att de knappast håller stilen genom en hel platta. Så är inte fallet här heller. När skivan tonar ut med ett sjukt skruvat spaceflum i många långa minuter har vi som arma lyssnare redan tvingats genomlida infernaliskt trumpettutande a la mexare, ostig 80-talsdisco och tramsande i Flaming Lips anda. Ibland är det befogat att undra hur det står till med omdömet hos Courtney Taylor och hans vapendragare egentligen.

Fast då ska man också ha i åtanke att vi har att göra med konstnärer här. Kom inte och säg att And then I dreamt of Yes eller Talk radio är något annat än mästerverk. ”Earth to Dandy Warhols” må vara en utflykt i det knarkigas territorier, men den håller ändå stilen för vad som förväntas av en Dandy Warhols-skiva. Mästerverk surfande ovanpå skit.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner