Joyzine.se


Recension - Skiva

Blackwinds
Flesh Inferno, 2008
Skivbolag: Regain Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-06-30
Hemsida: myspace.com/blackwindsdomain

Allt var bättre i början av 90-talet. Sedan dess har alldeles för många band gjort alldeles för dålig och känslolös black metal och till och med Norge har utarmats som hovleverantör av denna vara. Kanske är det så i verkligheten, i Blackwinds värld är det, det absolut.

Den svenska orkestern vänder sina blickar bakåt, vurmar för det som en gång varit och presterar svartmetall med en rejäl portion känsla. ”Flesh Inferno” ligger långt ifrån dagens tivoliblack eller den sönderproducerade variant av genren som ståtligt presenteras av gäng som Dark Funeral. Blackwinds är mer aviga, sjavigt råa utan att det för den sakens skull blir utstuderat necro eller låter dåligt. De står snarare för att inte böja sig för vad som kan tänkas vara populärt och leverera black metal från hjärtat.

Det är stora ord och herrarna lyckas riktigt väl. Nu är black metal förvisso en ganska begränsad genre, speciellt om man envist låter sig inspireras av den tid då Norge stod i lågor, och det är svårt att skapa sig någon egentligt egen stil. Men Blackwinds tjänar väl som förvaltare av ett arv.

Låtarna på ”Flesh Inferno” är förhållandevis långa, men någon större variation är det inte tal om. Blackwinds maler på i ganska högt tempo och förlitar sig på att känslan ska göra jobbet. Det räcker en bit. De hemliga gästmusikanterna (ett gäng någorlunda bekanta scenprofiler är det sagt) gör säkert sitt till för att et här ska kännas på riktigt. Men Blackwinds snubblar någonstans innan mållinjen. Nog för att scenen blomstrade under 90-talet, men var sak har sin tid. Det fanns en anledning till att många sökte sig vidare. Det Blackwinds gör idag är en fin hyllning, men inte så mycket mer.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner