Joyzine.se


Recension - Skiva

Baltic Fleet
S/t, 2008
Skivbolag: Blow Up Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-06-07
Hemsida: balticfleet.com

Paul Fleming börjar med ett rytmexperiment i Baltic intro och fortsätter sedan genom effektbeströdd spacerock innan debutalbumet med soloprojektet Baltic Fleet avslutas med en serie introverta stämningsbitar. Det instrumentala formatet blir spännande i hans händer och även om han bitvis strävar efter att vara en aning för märkvärdig är materialet starkt. Inte minst under plattans första halva.

Att Echo and the Bunnymen-keyboardisten ska ha fått inspiration av en rad storstäder (från Texas till Barcelona, till Berlin till Köpenhamn till Reykjavik och tillbaka till England som det så tjusigt heter) är bara kvalificerat skitsnack. Att städer kan påverka ett sound på det sättet är knappast troligt och på ”Baltic Fleet” är det ytterst uppenbart att det är musik inspirerad av en och samma mans hjärna på en och samma plats. Det mesta arbetar i samma skola och tycks ha samma utgångspunkt. Men det är klart, några speciella försäljningsargument måste man ju ha.

Storstadsmetaforen är annars väldigt passande för Flemings musik. Han jobbar mycket med melankoli, med sorgsna pianon och simpla trumrytmer som minner om tomma centralgator tidigt på morgonen. Han är duktig med stämningarna både i sitt snabba och nedtonade format och målar hela tiden med bilder. ”Baltic Fleet” är knappast en platta som åker på när jag vill höra fantastiska låtar. Snarare går den hem som bakgrundsmusik när timmen är sen och stämningen så där lagom suggestiv.

Kanske att Fleming använder en eller två effekter för mycket, men det finns hela tiden en spänning i hans material. En högst begåvad solodebut.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner