Joyzine.se


Recension - Skiva

Pulpa
Fightmusic, 2008
Skivbolag: Lefty Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-03-27
Hemsida: www.pulpa.se

Det kunde mycket väl ha blivit så att vi aldrig fått se eller höra skymten av det här albumet. Två (!) hårddiskkraschar när skivan var så gott som slutförd hade kunnat knäcka den bäste. Men duon Pulpa borstade av sig motgångarna, grät ut och spelade in sin skiva på nytt.

Det är dock inte motgångarna under inspelningsprocessen som gjort att ”Fightmusic” är som en lång, brant utförsbacke. Anledningen till det är att duon har ett ganska ojämnt låtmaterial och själva är väl medvetna om detta. Rutinerat har de placerat sina starkaste kort tidigt på skivan och skapar på så sätt en explosiv kick som sedan sakta men säkert, spår för spår, mattas av. ”Fightmusic” går från uppjagat melodidriven till introvert långtråkig på elva spår.

Det verkar vara inne med duos på dagens popscen där både The Tough Alliance och Johnossi tillåts härja fritt (där Pulpa utan någon direkt jämförelse har mest gemensamt med de förstnämnda) och indiedisco fungerar ju som handen i handsken i dagens klimat. Det råder ingen tvekan om att refrängstarka nummer som We fall in love och 2 am lätt skulle få fäste på P3 om de fick chansen. Således dyker Pulpa (förseningen till trots) upp i precis rätt tid.

I sina bästa stunder är den discofierade popmusik som är Pulpas mission fantastisk. I de fyra första låtarna sitter jag förstummad. Sedan är det bara att beklaga att duon verkar vilja visa att de har fler bottnar (för inte kan det väl vara så att bränslet tog slut?). När de mot skivans slut visar sig från en lite svårare sida blir det alldeles för mycket synth av det hela. Det hade kanske kunnat funka, om det inte varit för att de tidigare under skivan redan visat vad de verkligen går för.

Pulpa borde ägna sig åt den fartiga melodidisco som de visar upp i sina inledande spår på heltid. När de framstår som ett angeläget Universal Poplab är de som sagt alldeles fantastiska.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Årets bästa 2012 enligt Mikael Mjörnberg
Pulpa (2012-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner