Joyzine.se


Recension - Skiva

Within Y
The Cult, 2008
Skivbolag: Gain
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-03-14
Hemsida: www.withiny.com

Göteborgs Within Y är ett av ytterst få band inom den moderna dödsthrashen som utan att vara det minsta originella ändå skapat ett sound som man verkligen känner igen. Det hörs att det är just Within Y när de spelas. Med grunden i 90-talets stolta västkustscen har gruppen skapat en stelt riffande best som genom en hel skiva mal ner sin lyssnare.

Man känner alltid igen Within Y ja, det är både på gott och på ont. Vid gruppens två tidigare anmälningar har jag anmärkt på att det trots goda intentioner blivit för statiskt i långa loppet. ”The Cult” gör ingenting för att ändra på den bilden. Within Y förnekar sig inte, tredje plattan är ännu ett dyngkompakt cementblock som obarmhärtigt dimper ner i skallen på dig så fort skivan börjar snurra. Medlemsbyten till trots låter gänget exakt likadant som de alltid gjort.

Dödsthrash i all ära och Within Y börjar bli en mästare på stuket. Men det som var enahanda efter ett debutalbum ger sannerligen inget annorlunda intryck på ansträngning nummer tre. Jag blir lite fundersam kring varför göteborgarna inte tycks det minsta intresserade av att förnya sig. Och med förnyelse menar jag givetvis inte kladdiga keyboards och okontrollerad skönsång. Within Y gör sig bäst som ett robust dödsthrashgäng, men de borde kunna leka med nyanserna. Skivan avslutas exempelvis med ett underskönt postludium framfört på piano. Varför bara gömma en sådan sak i slutet? Varför inte låta det smyga sig in i de vanliga kompositionerna för dynamikens skull?

Plattan överraskar inte det minsta, det är samma stabila enhet som föregångarna och man hör att det är Within Y, på gott och på ont. Det mest annorlunda den här gången är att skivan efter de konstruerat konstiga föregångarna ”Extended Mental Dimensions” och ”Portraying Dead Dreams” heter något så enkelt som ”The Cult”.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Within Y (2006-01-01)
Within Y (2011-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner