Joyzine.se


Recension - Skiva

Baron Bane
Orchids EP, 2007
Skivbolag: Stupid Dream Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2008-02-10
Hemsida: www.baronbane.com

Baron Bane är mer än ett drömskt gäng som tycker att pop görs bäst med hjälp av elektronik. De gränsar till att vara någon form av performancekollektiv och har haft fingrarna med i ljudinstallationer så väl som dykt upp i konsthallar. Det förvånar mig inte det minsta. När jag lyssnar på ”Orchids EP” är det den självklaraste saken i världen att den här musiken passar som bäst ackompanjerad av suggestiv film.

Egentligen är jag mer än lovligt trött på grupper som gör sig märkvärdiga och bjuder på performance och installationer som är allt annat än begripliga. Fyra år på ett universitetsprogram med pretentioner och en aldrig sinande förmåga att ta sin intellektuella ”konst” på djupaste allvar gör lätt att man utvecklar känslor åt det motsatta hållet. Men Baron Bane kommer undan. De befinner sig visserligen långt från det vanligas gräns, men här finns inget behov av att vara märkvärdiga. Är pretentionerna tunga tillåts de i så fall inte stiga upp till ytan.

”Orchids EP” är nämligen något så enkelt som fem spår elektronisk pop. Musiken klarar sig utmärkt frikopplad från allt det andra och visar upp en grupp som är så väl distinkt som drömmande. Detaljerna flyter i varandra på ett mycket stilfullt sätt, inte minst i de vassaste spåren Solace respektive Little One.

En lightversion av The Knife (utan gnölig sång och med en älvstämma istället) eller Client utan en tung slagsida åt synthscenen är förvisso grova förenklingar, men pekar ändå ut riktningen åt er. Baron Bane har melodierna och känslan i sin popmusik. Vad de saknar är förmågan att verkligen knyta ihop sina låtar. Visst är musiken distinkt i sig, men på allt för många ställen – inte minst i sången – känns det som om gruppen fingrar på handbromsen. Det måste finnas ytterligare en växel att lägga i här.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

TÄVLA med Stupid Dream Records
Baron Bane (2011-01-01)
Baron Bane (2008-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner