Joyzine.se


Recension - Skiva

The Machete
Untrue, 2007
Skivbolag: Spinefarm Records
Av: Johan Norström
Publicerad: 2007-11-20
Hemsida: www.the-machete.com

Finska The Machete blandar hejvilt. På deras andra album ”Untrue” finns definitivt något för alla smaker, så länge det rör sig i gränslandet mellan postrock och dödsmetall. Ett stort spektra - på gott och ont.

Man är stolta över det faktum, ja formligen skriker ut, att trummorna inte är triggade. Huruvida detta är bra eller inte är en helt annan diskussion men i det här fallet hade bandet kanske tjänat på att klicka upp kaggen en extra smula. Skit in – skit ut, brukar ljudtekniker säga. Triggade trummor kan i många fall förhindra skit in från att vara skit ut. Här har The Machete, av stolthet eller annan dumdristighet, valt att inte rädda sin produktion för att tjäna några extra credpoäng, vilket lett till att kaggen drunknar i en annars klar ljudbild.

Vokalisten Tuomo Saikkonen har i sina bästa stunder en riktigt stark pipa, men jag kan tycka att han då och då fullständigt tappar identitet i sången. Framförallt under de allra lugnaste partierna där han försöker lägga sig till med en nonchalant känslighet á la Mikael Åkerfeldt, vilket misslyckas. Däremot är jag löjligt förtjust i hans röst under avslutande A Lie Agreed Upon där en attityd som jag önskar han hade grävt upp tidigare under plattan plötsligt uppenbarar sig.

The Machete skriver stundtals riktigt snygga riff och starka hookar, däremellan känns de gråa och trista och kvalitetsskillnaden från riff till riff är väldigt stor. ”Untrue” är vidare en spretig skiva och till en början är detta positivt då det, i kombination med tidigare nämnda hookar, håller skivan fräsch och spännande under rätt många lyssningar. Dock dröjer det just många lyssningar innan man riktigt kan ta skivan till sig. I längden är spretigheten snarare negativ eftersom passagerna mellan hookarna blir allt tydligare.

Som sagt finns det något för alla på detta album. Frågan är snarare om någon uppskattar allt.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner