Joyzine.se


Recension - Skiva

January Jaunt
Echoes & Stills, 2007
Skivbolag: Strange Ears
Av: Johannes Ådén
Publicerad: 2007-11-13
Hemsida: www.januaryjaunt.dk

Danmark är inget starkt land när det gäller musik, det är bara att konstatera. Till skillnad från Norge som, enligt mig, ändå har gett oss ganska många fina artister såsom Kings of Convenience, Röyksopp och Turbonegro så har Danmark inte mycket att komma med. Sa någon Kashmir? The Raveonettes? Tack, men nej tack.

Därmed har jag redan från början placerat January Jaunt i underläge när de nu släpper sin internationella debut ”Echoes & Stills” och när första låten Plateau snurrar i min skivspelare sitter jag mest och ler. Inte för att det är mysigt, inte för att det är något som attraherar mig, utan mer för att det är så dåligt. Ett numetal-intro avlöses av något som ska vara en blandning av postrock och electronica, med lite för mycket tilltro till sångaren Ole Gundahls kapacitet. Jag får intrycket att Ole inte har sovit på flera dagar och därför inte riktigt kan använda sin röst som han vill. Dessutom säger den lite väl pretentiösa pressreleasen att ”Echoes & Stills” är ”baserat på ett elektrobent där synkoperna duggar tätt, men trots detta lämnas ändå plats åt en tight och luftig rytmsektion” - ännu mer skrattretande.

Band som Radiohead och Muse nämns ofta i samma andetag som January Jaunt. Bullshit! Jag ska erkänna att jag inte har alltför stor koll på den senare gruppen, men Radiohead har alltid legat mig varmt om hjärtat. På ”Echoes & Stills” finns det bara ett spår som överhuvudtaget skulle platsa på något av radiohuvudenas album: den stillsamma Henchmen of Tyrants som med sitt piano och sin introverta text spelar på rätt strängar hos mig. I övrigt känns det mest som ett slätstruket träsk av konstiga och meningslösa ljud. Ofta berörs ensamhet och misär i texterna - något som i sig inte är dåligt - men här blir det mest naivt och skrattretande. January Jaunt vill säkert väl, men för att citera Henchmen of Tyrants: “It’s useless/I’m sorry”.

Det här håller inte.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner