Joyzine.se


Recension - Demo

Ikaros
Kamikaze
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2007-06-26
Hemsida: www.ikarosmantra.com

Ni känner säkert till berättelsen om Ikaros, pojken som flyger för nära solen som då smälter vaxet som binder samman de vingar som hans far har tillverkat åt honom. Berättelsen handlar om hybris, övermod, ett klassiskt tema inom grekisk mytologi och litteratur. Men varför vill man förknippas med övermod, och dessutom döpa sin skiva till ”Kamikaze” när det handlar om något så artistiskt och estetiskt som musik?

Ikaros är ett estetiskt kollektiv från Göteborg som försöker förena stora delar av mänsklighetens kulturarv i den konstform som återfinns på ”Kamikaze”. För musik är det inte enligt gruppen själva. Istället talas det om synergi (fenomenet där summan av de olika krafterna bakom något blir mer än krafterna separat) och önskan att formulera, materialisera, återskapa och abstrahera de känslor som var och en i kollektivet bär med sig.

Så vad de säger är egentligen att det inte finns någon måttstock för vad det gör, det finns ingen begränsning och inget tydligt mål heller, mer än att uttrycka sig? Då kommer min följdfråga; varför skicka skivan till mig för ett omdöme? För det är ruskigt svårt att säga något egentligen om ”Kamikaze”.

Det vävs in element från hela världen och det sjungs på svenska, spanska, portugisiska och engelska, som en multietnisk upplevelse är den så god som något. Men jag kan fortfarande inte riktigt placera in valet av namnet Ikaros och Kamikaze. Möjligtvis kan man dra en liknelse till den frihet som ett par vingar innebär (men akta dig för solen!). Slutsatsen blir i alla fall att det här var lite väl artsy-fartsy för min smak, om min smak ens spelar någon roll i slutändan för detta multitalangfulla sällskap.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner