Joyzine.se


Recension - Skiva

Icos
Walk With Me, 2005
Skivbolag: Wasted Sounds
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2005-10-11
Hemsida: icosonline.com

På sätt och vis är Icos ett band som torde vara fruktansvärt inne just nu. Ett band som spelar musik som ligger precis rätt i linje med vilka trender och hyper som råder inom den hårda musiken för tillfället. Men något säger mig att konstellationen som bildades 2001 skulle ha låtit precis likadant även om band som Neurosis, Isis och Cult of Luna inte slagit igenom stort och blivit stilbildare. ”Walk with me” låter ärligt snarare än uttänkt och lismande.

Utifrån referenserna ovan kan de med koll snabbt dra slutsatsen att det handlar om mörk, atmosfärisk och känsloladdad musik. Hardcore som dragits ner i tempo och försetts med svärta och ångest istället för aggression. ”Walk with me” bjuder på storslagna ljudlandskap som trots sin burdushet och granithårda framfart är känsliga. Det är en skiva som paradoxalt nog är stenhård och vacker på samma gång.

Ska jämförelser prompt göras med genrekamrater bjuder Icos mindre vemod än exempelvis Cult of Luna och en hårdare låtmix än haussade Isis. Icos är överlag mer rakt på sak än de flesta inom genren. De tycks ha sina rötter djupare rotade i punken och håller ett något högre tempo än gemene ångestcore-band. Därmed inte sagt att nedtonade stämningsfulla bitar saknas.

Jag fastnar för ”Walk with me”. Detta trots att det är en skiva som kräver mörker och pockar på min fulla uppmärksamhet. Att i småsömnigt/bakfullt tillstånd bara fläka ut sig på soffan och insupa stämningarna från de åtta låtarna är svårtoppat. Ge skivan en chans, det är ett verk med många bottnar.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Joyzines soundtrack till nyårsafton

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner