Joyzine.se


Recension - Demo

Karl Frank
S/t
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2006-04-18
Hemsida: www.myspace.com/karlfrank

Karl Frank. Ett intressant namn. Undrar om det har något att göra med den Karl Hermann Frank, nazistpropagandachefen i sudettyskland som ställdes inför rätta vid folkdomstolen i Prag och sedermera avrättades för krigsförbrytelse 1946? Jag vet inte om det spelar så stor roll men det är alltid intressant med namn som rymmer många olika tolkningar.

Musiken i fråga måste beskrivas som minimalistisk med förkärlek för det elektroniska även om det också förekommer snyggt plockande gitarrer och en del träffsäkra samplingar lite här och var. Stämningar och ett förmedlande av osynliga känslor verkar vara det som ligger i fokus. Vilka dessa känslor är, är dock svårt att avgöra, musiken bara är där, lite som en behaglig atmosfär som ändå rymmer hemligheter man inte kan sätta fingret på. Sången är placerad långt bak i ljudbilden och är tungt modifierad av olika effekter.

Varför upphovsmannen valt detta förfaringssätt är svårt att sia om men det blir på något sätt demons vattendelare. Vissa artister med tvivelaktig kvalité på sin sångprestation kan rädda upp det hela, eller i alla fall försöka, genom att helt dista sönder sången eller mixa ner den totalt. I det här fallet är det dock mycket möjligt att sångaren vet vad han håller på med. Sången passar nämligen in alldeles ypperligt i den gemensamma ljudbild som presenteras i låt efter låt.

Något som också blir till demons nackdel. Dynamiken försvinner lite grand när det egentligen inte händer något i ljudbilden. Sex spår blir lite väl enformigt, fyra hade varit mer lagom. Två låtar hade gott kunnat sparas till nästa släpp. I nuläget är det en bit kvar till den riktiga fullträffen men genuiteten finns där, dedikationen finns där. Med lite mer närvaro tror jag att det hela kan bli riktigt intressant.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Karl Frank (2008-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner