Joyzine.se


Recension - Demo

Avstå
Svält
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-08-21
Hemsida: www.myspace.com/xavstax

Många är punk- och hardcoregängen som anammat ett straight edge-leverne och fördömt allt från köttindustrin till multiinternationella företag och vanliga passiva Svenssons. Att köra den prylen innebär så klart avhållsamhet från kött, droger och alkohol, men få är banden som verkligen tagit sitt alkoholhat på så stort allvar som uppkomlingarna Avstå. Medan andra straight edge-combos sprider sin avsky åt olika håll tycks Örebro-ensemblen fast övertygad om att alkohol är källan till alla samhällets problem.

Programförklaringen lyder att alla som någonsin dricker så mycket som en droppe alkohol är delaktiga till hustrumisshandel, svält, diktaturer och våldtäkt. För att bara nämna några av punkterna som sätts upp på dagordningen. Textmaterialet och fördömandet baseras på fakta som tycks mer eller mindre godtyckliga och gruppen verkar mer än lovligt övertygad om att de predikar ultimata sanningar.

Som medel för sitt korståg gentemot alkohol använder sig Avstå av intensiv punk i gränslandet till hardcore och med inte så lite rock n’rollsväng. Sex låtar ryms inom en total speltid om tre minuter och 58 sekunder (den längsta kompositionen är 49 sekunder lång) vilket naturligtvis gör det hela till en frän energiexplosion som slår snabbt och sen försvinner. Visserligen är det lite enkelspårigt, men rockspåren som finns i musiken gör ”Svält” till en angenäm liten bagatell. Inte särskilt välspelad, men ganska kul.

Jag undrar dock hur länge denna enorma aversion gentemot rusdrycker kommer att hålla i sig. Jag kan vara ute och cykla i det här fallet, men ton- och röstläget på gruppens sångare och det faktum att de tycks intimt sammankopplade med likaledes Närke-baserade Prematur säger mig att det är ett ytterst ungt band. Och det vet vi ju alla att värderingar har en tendens att ändras när den förtrollade folkölen gör entré på banan…

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Casablanca
Bråvallafestivalen 2013 - en succé

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner