Joyzine.se


Recension - Demo

Apple Blight
S/t
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2007-05-15
Hemsida: myspace.com/appleblight

Det börjar onekligen bra. Det är mystiskt, det är eggande, eller varför inte svart syndigt och dekadent som bandet själva definierar musiken på sin myspacesida. Inledande Flowers är en kokkittel av de senare årens indiekultur. Där finns delar av Logh, Kent och Shout Out Louds, allt i en något mer tillbakalutat tappning. Sångaren Erik Nyberg sjunger sådär lagom ointresserat, om sådär lagom ointresserade saker, med resultatet att musiken hamnar i centrum. Allt till fördel för Uppsalabandet Apple Blight.

Att bandet bär sina influenser på rockärmarna lyser ännu tydligare igenom i låten Mr Rose. Ovannämnda influenser har nu fått ge plats åt The Pixies och mer sentida The Cranberries. Vilket absolut inte är något negativt, båda dessa band har en stor del i hur musikkulturen ser ut idag. Men här börjar jag ana oråd. Det är inget fel i att ha många influenser med sig i bagaget när man spelar in en demo, men för att ha någon chans överhuvudtaget i dagens musikklimat måste det till en personlig touch.

Tredje spåret, Blueyellow body waste, inleds med ett riff som låter misstänksamt likt riffet i Elliot Smiths Sweet Adelide från dennes mästerverksplatta ”XO”. Här tappar jag helt tålamodet. Eriks Nybergs sång, som fungerade så bra i Flowers, låter nu bara krystad och ansträngd. Den ska vara tråkig bara för tråkighetens skull. Sådant köper inte jag.

Avslutade Rain Cloud hade kunnat vara bra om det inte hade varit för den otroligt banala texten. Jag menar, vad får man ut av ”If I was a raincloud, I could urinate on everyone”? Barnsligt och pubertalt är vad det är, inte roligt någonstans. Vad Apple Blight behöver göra är att tänka igenom sitt musicerade minst ett par gånger till och sedan renodla det musikaliska uttrycket. ”Apple Blight” är en demo som låter precis som en stereotyp demo.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner