Joyzine.se


Recension - Skiva

Öresund Space Collective
S/t, 2005
Skivbolag: Transubstans
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2006-03-28
Hemsida: www.oresundspacecollective.com

I vanliga fall är Öresund Space Collective ett gäng musikanter som stänger in sig i någon replokal (Malmö och Köpenhamn tycks vara de mest frekventerade platserna) och bara jammar timme ut och timme in. Galna jams som sedan hamnar på bandets hemsida för de initierade fansen att ladda ner. Enligt uppgift ska det finnas över tjugo timmars material att ta del av på sidan. Men det är inga hejdlösa jams det handlar om på den här exklusiva skivan, utgiven enbart i 500 handnumrerade exemplar. Denna självbetitlade skiva bjuder istället på studioinspelningar av utvalt - och förmodligen representativt - material.

Det skulle dock lika gärna ha kunnat vara jams. Det ryms sju melodier på skivan och så gott som samtliga är väldigt utdragna och minst sagt flummiga. Öresund Space Collective tycks ha en förkärlek för jazz och använder sig mycket av sådana takter. Sedan draperar de det hela i en rymdlik rockskrud som tycks sväva utanför gemene mans musikaliska sfärbegränsningar. Det är innovativt och ganska behagligt, men samtidigt lite väl flippat. Det är lätt att dra drogparalleller till sådan här musik.

Det blir lite långtråkigt att lyssna genom hela skivan, det går inte att sticka under stol med. Allt skulle nämligen ha kunnat vara en och samma låt, skillnaden mellan spåren är inte särskilt stor om vi säger så. Men det tycks ändå som om Öresund Space Collective varit ute efter att skapa en känsla, snarare än att skriva låtar. Det är det där medryckande som finns i jamkonsten som är skivans styrka. Dessutom är jag ganska svag för de Star Wars-minnande synthesizereffekter som ligger inbakade i samtliga låtar.

Som bakgrundsmusik passar det här självbetitlade verket utmärkt, men det kör som sagt fast lite efter ett tag. Tror därför att jag skulle ha ganska svårt för tokjammen man kan ladda ner från hemsidan och nöjer mig därför med den här plattan. De poänger som finns är trots allt starka.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Öresund Space Collective (2007-01-01)
Öresund Space Collective (2006-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner