Joyzine.se


Recension - Skiva

The Virtues
Where were you?, 2005
Skivbolag: Crying Bob Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2006-01-10
Hemsida: www.thevirtues.net

The Virtues bjuder på ett popanslag som har en skön retrokänsla. Istället för att låtsas vara attitydstint alternativa som de flesta andra svenska popartister av idag, vaggar de in lyssnaren i en avslappnad atmosfär. Istället för att energiskt stapla enformiga gnällpartier på varandra, spanar orkestern bakåt i tiden, mot mer tillrättalagd och hemtrevlig popmusik. ”Where were you?” är i ett (i mina ögon) kärvt svenskt popklimat en välkommen vitamininjektion.

Låt oss få allt överstökat direkt. Den här plattan håller inte rakt igenom, men i de låtar det fungerar är The Virtues riktigt bra. Låt oss även lägga ner alla jämförelser med den överbefolkade svenska gnällpopscenen. Låt gå för att den är stor, men The Virtues klarar gott att stå på egna ben utanför den, och är dessutom så mycket bättre. Med det ur världen kan vi ta itu med att frottera oss i plattans fördelar.

”Where were you?” är en varm skiva. Visst finns en hel del melankoli begravd i melodierna, men där finns även en sprudlande livslust. Det kan låta paradoxalt, men i sina bästa stunder prickar The Virtues in både det glada och det ledsamma i popessensen. Det är synd att det inte håller i alla låtar. I balladen Anyway och eftertänksamma Losing you är det som bäst. Den förstnämnda med en skönt nedstämd sångslinga och den senare med en nästintill depressiv stämning.

Däremellan ryms allt från glatt 80-tal till countryinspirerat 70-tal. ”Where were you?” är en musikalisk resa som tilldrar sig så långt från trender och hyper som det går. Som alla längre resor finns det stunder av eufori och stunder där allt inte är fullt lika uppåt. Eftersmaken av det hela är dock särdeles positiv.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

The Virtues (2010-01-01)
The Virtues (2012-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner