Joyzine.se


Recension - Skiva

Swallow The Sun
Hope, 2007
Skivbolag: Spinefarm Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-03-06
Hemsida: www.swallowthesun.net

Ska man säga något till finnarnas nackdel är det att ”Hope” är en liten bit för lång. En sammanlagd speltid på knappt 58 minuter över åtta spår blir väl mastigt även för oss som uppskattar Swallow The Suns tonkonst. Den episka musikresan genom ett långsamt doomlandskap tappar lite av sin attraktion när den tillåts blomma ut några minuter för länge.

Många jämför det här finska gänget med My Dying Bride, det är en liknelse som kändes betydligt mer relevant för ett gäng år sedan. Jämför man dem idag med de senaste ansträngningarna som grund är det inget snack om att Swallow The Sun travat iväg i en egen riktning och att ”Hope” är en betydligt mer angelägen platta än ”A line of deathless kings”.

”Hope” är skivan du ska spela efter mörkrets inbrott, när hjärnan börjat slöa till och tankarna börjat fara. Det är en tung, men samtidigt väldigt vacker uppvisning i djuplodande doom. Melankolisk sång växlas med djup growl, pianon tillåts spä på känslan av ödslighet samtidigt som gitarrljudet är varmt nog att inge en liten gnutta hopp. Jag börjar tröttna på att tala om det i recensioner, men även ”Hope” är oerhört stämningsfull.

Att Swallow The Sun speglar den mörka, finska folksjälen råder det ingen tvekan om. Vi musikälskare ska vara glada att deras land är kallt, mörkt och djävligt när det ger upphov till så här svartsynt och depressivt vacker tonkonst.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner