Joyzine.se


Recension - Skiva

Ordo Rosarius Equilibrio/Spiritual Front
Satyriasis, 2005
Skivbolag: Cold Meat
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2005-09-20
Hemsida: www.ordo-rosarius-equilibrio.net

Genren kallas visst apokalyptisk neo-folk. Lite krystat och övertolkat kan tyckas, men faktum är att det vilar en ondskefull, näst intill suicidal känsla över det här verket. Även om det i grund och botten är ganska lättillgängliga melodibitar som presenteras är det långt ifrån glädje som predikas. ”Satyriasis” (med undertiteln ”somwhere between equilibrium and nihilism”) är en djupdykning i misär.

Att släppa en splitcd är en god idé, lika god som att bunta ihop de två största aktörerna inom genren – svenska Ordo Rosarius Equilibrio och italienska Spiritual Front – på den. Kan tänka mig att fansen upphetsat slickar sig kring munnen, även jag nickar gillande. Trots att det är tunga och dystra stämningar som möter lyssnaren är merparten av skivan riktigt vacker.

Främst är det Ordo Rosarius Equilibrio som vinner mitt gillande. Med mässande röster och en suggestiv stämning bygger de i flera spår upp ljudlandskap som på något märkligt sätt smälter ihop en mysig känsla med en helt hopplös sådan. Därmed inte sagt att italienarna gör dåligt ifrån sig. Deras bidrag är bra, men skapar inte riktigt samma stämning som skivkamraterna.

Mot slutet när det börjar bli lite monotont och långtråkigt knyter de sedan ihop det hela med den genomtuffa The pleasure of pain. En kollaboration de två grupperna emellan som verkligen faller väl ut. Ett ljudkollage som understryker det apokalyptiska i genren. Som lämnar lyssnaren med en hint om att det ändå inte är särskilt vackert. Att det handlar om misär.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner