Joyzine.se


Recension - Skiva

Nocturno Culto
The misanthrope (DVD), 2007
Skivbolag: Peaceville
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2007-07-10
Hemsida: www.myspace.com/tyrantsyndicate

”Vissa av er kommer att finna den här lilla filmen totalt poänglös” skriver Darkthrone-ikonen Nocturno Culto i bookleten till sin film ”The Misanthrope – The existence of…solitude and chaos”. Och han har faktiskt helt rätt.

”The Misanthrope” är en märklig skapelse i gränslandet mellan dokumentär och fiktion och långa stunder är den helt poänglös. Skakigt naturfoto växlas med bilder av norska black metal-musiker som sitter i skogen och tittar på varandra, med en öppen elds knastrande som enda ljudkuliss. Dialogen är väldigt knapphändig och olika scener – som när Nocturno Culto besöker Tokyo och Aura Noir har releaseparty – kastas in om varandra utan att det tycks finnas någon röd tråd över huvud taget.

Den som förväntar sig en djupdykning i den norska black metalvärlden kommer att bli väldigt besviken. Likaså den som bara är ute efter en juste konstfilm. Det djupaste som sägs är att samhället blivit känslokallt och filmen är sin obegripliga handling till trots inte särskilt konstnärlig. Och snygg? Knappast. Poänglöst, Nocturno Culto kunde inte ha skrivit det bättre. Inte ens någon black metalkänsla smyger sig in.

De som älskar Darkthrone kommer säkerligen att försöka tycka om det här märkliga lilla försöket till film. Men inte heller de kommer kunna hävda att det här har särskilt mycket kulturvärde. Det mest poängfyllda i hela filmen är när Fenriz tillbakalutad i studion självironiskt konstaterar att han när cdskivan går ur produktion inte ens kommer kunna lyssna på sina egna skivor eftersom han saknar tillgång till den nya tekniken.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner