Joyzine.se


Recension - Skiva

My Sleeping Karma
S/t, 2006
Skivbolag: Elektrohasch
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2007-04-10
Hemsida: www.mysleepingkarma.eu

”What you give out is what you receive…” står det med stora bokstäver när jag öppnar konvolutet till My Sleeping Karmas sexspårsalster med samma namn som bandet. En Buddhastatyett hinner också dyka upp i periferin innan jag slår mig för pannan och tänker i mina strikt fördomsfulla banor att nu blir det orientalisk citarmusik för hela slanten. Men tänk så fel man kan ha. Eller nästan så fel man kan ha.

My Sleeping Karma influeras av mystiken i den orientaliska östern, utan tvekan, men musiken de skapar vittnar om en betydligt djupare kunskap om västerländsk populärmusik än vad de själva kanske är benägna att medge. Under den dryga trekvart som min sovande karma spelar för mig hinner jag drömma mig bort till andra musikområden som befolkas av orkestrar som Logh, Mogwai, Bob Hund, Black Sabbath och andra betydligt mer progressivt influerade band. Det finns kort och gott, något för alla i My Sleeping Karmas musik.

Vilket gör att intresset ganska snart tryter. Brist på en identitet. Sist jag skrev något negativt om ett instrumentalt band blev det ett himla liv i såväl gästbok som e-brevkorg. Något som självfallet inte påverkar min inställning till instrumental, och då progressivt osande, musik. För att det ska vara bra måste det vara jävligt bra. Avancerade taktbyten och knepiga skalor till trots. Det måste finnas något som utmanar och något som sticker ut. My Sleeping Karma är ett mysigt litet band som spelar mysiga små låtar. Det är nätta rullande basgångar, varma syntmattor och mycket effekter på gitarrerna. Vissa låtar har ett skönt driv, som rymdfärdspromenaden Drannel Xu Iiop, medan andra visar upp tecken på finess och finsmaklighet (tänkt Logh). Men särskilt säreget är det inte.

Ändå är plattan skön att ha på i bakgrunden när det egentliga intresset ligger någon annanstans. Den är till exempel perfekt att lyssna på när man ska läsa dammiga rapporter från Högskoleverket, resa långväga eller försöka luska ut hur man ska sy fast en knapp på sin favoritskjorta. Med detta sagt vill jag inte helt förringa My Sleeping Karma, plattan har sina poänger. Men tillfällena när Karmamusik passar är relativt begränsade.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner