Joyzine.se


Recension - Skiva

Mart
Helt Enkelt, 1998
Skivbolag: Birdnest Records
Av: Mikael Mjörnberg
Publicerad: 2000-01-01
Hemsida: www.totalegon.tk

Mart har lämnat det absoluta punkstadiet och istället glidit in i ett stadie av skön och slamrig rock. Textmässigt har han sjunkit ännu några meter och vill man lyssna på en skiva som innehåller intelligenta texter som verkligen säger något är det här ingenting att satsa på. Vill man däremot bara ha en stunds avkoppling med bra musik är Mart en het kandidat.

Plattans bästa spår är det första som heter Avis, det är ett klassiskt rockspår och texten är faktiskt inte helt intelligensbefriad. Mart är dock ingen större sångare och om han hade kunnat kontrollera rösten lite bättre hade den låten kunnat bli en radiohit. Den låt som blivit mest uppmärksammad på det här albumet är annars Rock´n´roll ormen bet mig i benet som är en biografisk låt med en text som handlar om Marts liv i stora drag. Det är faktiskt den enda riktigt bra texten på hela skivan och musiken är medryckande. Att den här låten inte släpptes som första singel är ett mysterium för mig. Den första singeln var En kille som é go och ska sanningen fram är det inte någon speciellt bra låt. Texten är patetisk och musiken är inte alls upphetsande. Det enda som är bra med den låten är introt som är ganska häftigt.

Under åren med DLK spottade ju Mart ur sig några väldigt bra ballader, till exempel Allmosor och Del 3. På den här skivan kan vi hitta spår av de ballader som han en gång gjorde. Låten Kniven har en mycket bra refräng musikaliskt sett men ack vilken fånig text. En extremt töntig text har även Båt på land som dessutom är seg rakt igenom. Bästa lugna låt måste Magnet anses vara, texten går att acceptera och Marts gnällande sång passar mycket bra till musiken.

Liv bakom väggen är en bra rocklåt men vad texten menar är omöjligt att få grepp om, en usel text som till och med Mart skulle ha kunnat göra hundra gånger bättre. Hot har bra musik och framför allt en bra textidé men texten har ändå blivit ganska klen. Mart har slängt ihop en musikaliskt godkänd rockplatta men texterna är som jag redan nämnt undermåliga. Om han vill nå en bredare publik med sin musik måste han börja fila betydligt mer på sitt språk och sitt budskap.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Headplate
Musik, vad är det?
Amon Amarth (2010-06-19)
Martin Prahl ()

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner