Joyzine.se


Recension - Skiva

M:40
Tomma ord är inte värda ett skit, 2005
Skivbolag: Em Records
Av: Christian Stenbacke
Publicerad: 2006-02-21
Hemsida: www.m40.se

Politisk medveten hardcore från Lidköping. Vilket innebär vrål, skrik och allmänt larm om allt skit här i världen. Samma skit som har behandlats av band som Refused, Totalt Jävla Mörker och Skitsystem bland annat. Rent influensmässigt skulle det inte förvåna mig om något eller några av just dessa band dyker upp där också. Och när jag ändå är i gång med att namedroppa tänkbara influenser måste jag säga att de mer dämpade partierna påminner om självaste månkultsmänniskorna i Cult Of Luna .

Knappt hinner skivan starta innan jag redan befinner mig på det fjärde spåret, låtarna innan dess går helt enkelt i ett raseritempo. Vad som får mig att stanna till här, i låten Hatets Parad, är den ytterst estetiskt tilltalande samplingen av Björn Lennartsson, Sverigedemokraternas före detta kommunfullmäktigeledamot i Askersund då denne hör av sig till Radio Örebro och beklagar sig över att de spelar musik med rapande (musikstilen rap alltså, men han uttalar det hela med en betydligt mer svensk betoning) negrer. Tragikomiskt. Just samplingar dyker det upp lite här och var, bland annat i låten De gyllene bågarna står i brand, alla minst lika snygga och träffade som den med det upprörda dåvarande kommunalrådet.

Kanske att det balanserar lite väl mycket på gränsen till att bli pretentiöst på 720130, datumet då 14 oskyldiga människor sköts till döds under en marsch för civila rättigheter på Nordirland. Återigen får jag Cult of Luna-vibbar av soundtracket till denna sampling.

M:40 levererar ändå en varierad käftsmäll till musikupplevelse. Det finns dynamik och det finns variation, delar som bidrar till musikupplevelsen. Vad det gäller utförandet finns det heller inget att klaga på, gossarna gör det de ska och inget egentligt mer. Om det är något som tillslut har en tendens till att bli en nagel i ögat, vilket också blir tydligt när man kikar i konvolutet, är det som ska ligga till grund för allt detta raseri. Aktivism och politisk medvetenhet i all ära, det har gjorts förut och det är vid det här laget uttjatat in absurdum. Det är synd om djuren, rasism är fel och visst borde fler flyktingar få stanna i Sverige. Blasé och passé säger jag.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Relaterat

Snutjävel
M:40 (2008-01-01)
M:40/Grace.Will.Fall (2006-01-01)

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner