Joyzine.se


Recension - Skiva

Atoms For Peace
Amok, 2013
Skivbolag: XL Recordings
Av: Jonatan Rosenberg
Publicerad: 2013-03-13
Hemsida: atomsforpeace.info

De senaste åren har intresset kring afrobeat bara blivit större och större. The Bear Quartet gjorde comeback med den rytmbetonade ”89” och Damion Albarn samarbetade med Tony Allen och gjorde en fantastisk skiva under namnet The Good, the Bad & the Queen. Radiohead berättade om hur de inspirerats av Fela Kuti när de gjorde sin senaste skiva ”King of limbs” och Markus Krunegård gjorde en hyllning till hela genren med låten Ge mig ingen vit skit ge mig afrobeat.

Personligen gillar jag mycket av den rytmik afrobeat associeras med men blir matt när alla artister och band går åt samma håll. Ibland känns trenden mest som just en trend istället för en genuin kärlek till musikstilen.

När jag hörde att musiker som Thom Yorke, Flea och Nigel Godrich slagit sig samman, druckit sig fulla och lyssnat på Fela Kuti för att sedan skapa egen musik kändes det inte speciellt tilltalande men ”Amok” är en bättre skiva än jag hade förväntat mig.

Med Thom Yorke som sångare går det inte annat än att tänka på Radiohead och det här känns som en logisk fortsättning på ”King Of Limbs” och Yorkes soloskiva ”The Eraser” som kom för några år sedan. Rytmer blandas med elektronik och snygga basgångar men ofta går skivan på tomgång och det fattas snygga melodier.

I vissa stunder är dock ”Amok” en väldigt behaglig skiva och det är just där melodierna tar plats. Som i den vackra balladen Ingenue som får vårsolen att kännas varmare och fåglarna att sjunga högre.

Dela p� Facebook Dela p� Twitter

Kommentera

Namn:

Spamskydd, skriv 49273 i rutan

Inlägg:


Inga kommentarer

Sök på Joyzine.seartiklar / krönikor
recensioner